S
KJEBNEVALGET


MANDAG 11 SEPTEMBER
:

Vi oppfordrer alle å stemme.
Å sitte på gjerdet er å gi sin stemme til det partiet man liker minst.

Det absolutt viktigste er å få bort Frp fra regjering.
Partiet som en gang ble dannet av Anders Lange, en kjent jødehater og skattesnyter.
Hvilket parti i Norge har den sånn fortid?
Et parti som vi alle har gjort stuerene, med våre skuldertrekk og ignoranse.
Vi tok dem aldri alvorlig.
I kjølvannet av dette parti og deres fremmedfrykt og forsøk på å gjøre om Norge til et "gated community", mobiliserer nynazistene.
Vi har sett dem i Kristiansand og på nettet vokser hatretorikken og fiendskapet mot et åpnere land.
I Sverige ligger de på treningsleir for nye aksjoner.

Det er bra å stemme AP, SV, Mdg og Rødt, for å stoppe denne Høyreregjeringen, med Frp som sitt alibi for å gjennomføre rene rassistiske lover og forordninger.

Selv vil vi stemme Rødt, vi trenger disse "bråkmakerne" inn på Stortinget.
Kanskje, om de en gang i fremtiden når 20 % og blir maktberuset, blir de også kanskje svikere, som SV, selv om vi tviler på det.

Men ennå er Rødt det eneste partiet å stole på når det gjelder fordeling av våre enorme ressurser mer fordelaktig for de svakeste og mest behøvende.Thomas Thell
Det siste måltidet
LØRDAG 9 SEPTEMBER
:

Det er ikke til å komme ifra at de små partiene som har skapt liv i debatten og prognosene i denne valgkampen. De kommer sannynlighvis å skape et nytt landskap på Stortinget som vi ikke har sett før, og det er noe å se frem i mot.

Et skifte fra Høyreregjering til AP-regjering bruker å være en ganske umerkelig forandring.
Det er som de har satt dit en Høyreregjering for å gjøre alt det de vil, men ikke tørr.
Sjelden har de skrudd tilbake det en Høyreregjering har stelt til med, med noen unntak.

Nå er det Arbeidsmiljløloven som må korrigeres tilbake, Andøyabeslutningen som må rives opp og en stor kommunereform som må føres tilbake til de det berører.
Vi håper de små partiene kommer i en sånn vippeposisjon at de kan legge press på AP og virkelig få det skiftet som de står og snakker om i debattene.

Vi ser med glede en bra meningsmåling for SV, men det er ikke nok.
Landet trenger at flere velger Rødt og at vi kanskje kan se enighet og kompromisser hos Rødt, SV og Mdg, så de sammen kan tvinge Ap til venstre og skape en klima- og miljøpolitikk som har holdbarhet for den kommende generasjonen.

Når det gjelder selve debatten, sanket Hansson og Lysbakken mange bra poeng, mens Siv Jensen stod seg meget slett, og fikk et dypt sukk fra publikum. Vi synes også at Venstre trengs på Stortinget, i mange saker har de sammen med Krf holdt igjen Høyre og Frp. Trine Skei Grande kjempet bra og hun er alltid en sympatisk og ærlig politiker, selv om vi ikke er enig med alt.
Støre og Solberg kom litt i skyggen, faktiskt, gjennom hele debatten, med sine konservative standpunkter, nesten som klimafornektere, hørtes de mange ganger. Vedum var like usikker som vanlig, han kan ikke vente på å komme i regjering med Ap. Hareide var intens med sitt snakk om skaperverk og verdier, personlig er han en sympatisk politiker, men vi skulle ikke gråte om han havnet under sperregrensa.

En sum av debatten er at nesten alle partier nå begynner å forstå at oljen må trappes ned og Høyres og Frps argument for videre oljeutbygging, hørtes hulere ut enn noen gang.

Skal Norge bli en nasjon som satser på fornybar kraft på alvor, som alle andre land i Europa gjør, må denne regjeringen byttes ut på mandag.


PS: De rødgrønne 5 poeng av 6, Høyre-siden 3 poeng.
Beste sluttapell: Krf og Rødt

GODT VALG!


Thomas Thell

Ut fra Bakevja til Ledelse!


På tide hun kommer ut av Jonas sin bakevje


FREDAG 8 SEPTEMBER
:

At ikke Støre har klart å rydde opp i sine milljardinvesteringer er bare pinlig. Det kunne hvem som helst gjette, at noen skulle granske hver krone i hans investeringer og dra de fram i lyset. En leder for et Arbeiderparti, det rimer ikke med den snev av sosialisme ennå er igjen av dette liberale partiet.

Det klokeste for Ap; noensom ville kuppe resten av valgdagene, og gi dem minst 5 prosents økning, var om Støre avgikk i morgen og satte Hadia Tajik som leder for Ap.
Det skulle kanskje være temporært til neste landsmøte, men bli et sjokk for hele medianorge og gi et positivt resultat. Så vi blir kvitt denne blåblå regjeringen og mest av alt, sette Frp ut av spill.

Men sånne rådgivere finns jo ikke. Så modige er de ikke i Ap, det er tydelig.
Det er en skam for alle unge i Ap, som ikke har planer om å fortsette den superliberale linjen.
Der de gamle betongsosialistene nå kjører Ap-skuta i senk.

Alle liker Hadia Tajik, hun er ung og modig, vakker, har en klar tale, selv om vi synes mange av hennes markedsliberale synspunkter er helt forkastelige. Men vi ønsketenker at hun er mer åpen for Rødt og Mdg i sin lederrolle, det hadde jo vært en drømmesituasjon for Stortinget og
det grønne skiftet.

Ellers synes vi det ser det mørkt ut, for mye tyder på at de borgerlige vil vinne igjen.

Om vi ikke alle, med hjertet til venstre, stemmer Rødt og viser dem "spiller nytt"!


PS: Programmet med Faten har ikke overbevist oss, tvert om: sjelden har vi sett en så intetanende muslimsk jente, som spiller på gamle, klassiske kvinneklisjéer, som de fleste feminister og menn av aktning, vil bort fra. Sløje, skaut eller ikke, vi tror ikke på noen FN-karriære for denne jenta. Hun vil nok ha et mer lettkjøpt rampelys.
Vi får inderlig håpe at ikke alle de sterke og politiske muslimske jentene der ute, ikke gir opp av å se dette makkverket av et TV-program.


Thomas Thell
Om de gamle får velge (Dream on..)


Skål! Dø med stil!


TORSDAG 7 SEPTEMBER
:

Så fint de har det på Nøtterøy, de gamle.
I en av de rikeste kommunene i landet er det ikke rart at de våknet opp og kommet på tanken at livet ikke behøver å være slutt på et gamlehjem.

Ellers, de fleste steder rundt om i landet, er det en skrekk å komme på "hjæmmet", eller om de nå kaller det for noe mye finere. Dette er i høy grad statens ansvar, å gi klare retningslinjer til kommune om hvordan pengene skal brukes, hvordan bemanning, mat og medisinsk helse skal være.

Som i oljebransjen måste det finnes en ISO-standard for dette, kanskje da forstår noen avsvimede kommunepolitkere hva alderspleie handler om. Vi må aldri slippe private aktører eller politikere som Siv Jensen til å ta hånd om dette. Våre gamle er ikke handelsvarer!

Kanskje noen barn dumper sine foreldre på et hjem og slutter å besøke dem.
Det burde de skamme seg for, men mor Norge, som det heter så fint, må vise at sånn oppfører man seg ikke.

Drømmer så klart. Vi har ikke sett snurten av Ap`s vakre eldrepolitikk i praksis. Tvert i imot har de bare vært opptatt av olje og smøre sitt store nettverk, og beholde makten.
Men skrekk og gru om Solberg fortsetter å være så bevisstløs som før og tar Frp til sin barm igjen...(for ikke å snakke om hennes stakkars ektemann!!).
Om de vinner.

Men det gjør de selvfølgelig ikke.
Vi tror mange fler og enda fler enn det, stemmer Rødt i år og sikkert løfter SV og Mdg.

Selv drikker vi, vi røker og banner, og har ikke noe imot at unge damer forgriper seg på oss ustanselig, så vi har absolutt ingen illusjoner om hvordan vi vil vli behandlet på et gamlehjem.
Vi har gjort avtale med venner som kommer og avliver oss før det skrekkelige skulle skje, at vi skulle havne på gamlehjem.Thomas Thell
Om ungdommen selv får velge


Protesterende ungdommer i London


ONSDAG 6 SEPTEMBER
:

Det er i høy grad en positiv ting at skolevalget viser en merkbar bevegelse mot venstresiden og ikke minst småpartiene. Vi tror ikke det har noe å gjøre med at ungdommen har blitt mer radikal eller venstrevridde, som høyrefolk kaller det.
Grunnen er vel at ungdommen forstår problemene med klima og urettfergheten i høyresidens politikk, som stadig gir de rikere større fordeler.

Kanskje er det det samme som har skjedd i Frankrike, England og Nederland, der også høyresiden har blitt satt på siden av velgerne. Kanskje er det også et tegn på at ungdommen i Norge ser seg lei det individuelle samfunnet og forstår at bare gjennom samarbeide og en kollektiv kraftanstrengning, kan man sikre seg mot for store miljøskader.

Man skal alltid stole på ungdommen. Selv om noen alltid vil misstenke dem og påstå at de ikke vet eller forstår nok, er det en holdning som aldri har ført noe godt med seg.
Vi påstår at ungdommen i dag har en mye større mulighet til å ta til seg kunnskap, gjennom internet, men også gjennom reiser til andre kulturer og i møte med flyktninger som kan gi dem nye perspektiv.

Valger beviser også at ungdommen ikke liker politikere som Listhaug & Co., som forsøker å misstenkeliggjøre svake og utsatte grupper, og bruke billige hersketeknikker for å fremheve verdier som ikke ungdommen tror på.
Saker som Black Lives Matter, Refugee Welcome og miljøbevegelsenes instendige oppfordringer går hjem hos ungdommen. Det finns ingen ting for dem på høyrekanten, annet enn egoisme og profitt og det behøver man kanskje være litt ung og modig for å se.
Vi håper at ungdommen i stemmerettsalder blir inspirerte og stemmer inn de eneste "bråkmakerne" på Stortinget, at de stemmer på Rødt, et norskt fremtidsparti som kan påminne Ap og Sv om hva begrepet venstre egentlig betyr.

PS: At høyrefolk hater NRK fikk vi se i går kveld, i Torps intervju med Erna Solberg. Oversminked og ukomfortabel med å behøve å snakke med Torp i det såkalte venstrekalifatet NRK, presenterte hun dårlig, spesielt da Torp pressed om Kina. Vi kritiserer ofte NRK med glede, men hater dem ikke, men synes det var en trist jobb de hadde gjort i sminkerommet på NRK. Shame on you! Eller så var en ren Høyreglipp :)

Thomas Thell


Hansson & Mdg med tydelig tale


Mikal Nerberg, 1. kandidat for Troms MDG


TIRSDAG 5 SEPTEMBER
:

Rasmus Hansson imponerte med sin klarhet og til og med Torp ble satt ut av hans målrettede svar. Vi tror jo at Mdg med sin linje for kortere arbeidsuke og en mindre velstandsvekst i matriell forstand, kommer til å søke seg til Ap for støtte.
Men vi forstår også at, om han ikke kommer i regjering, noe som er temmelig usannsynlig med Støre sin konservative holdning til mijø og fornyelse, vil støtte Høyreforslag om det er bra for klima. Men det er jo en helt teoretisk spørmålsstilling.

Hans åpne og direkte avstand til Frp er meget positivt, å isolere og minimere Frp i Stortinget må være en god modell for alle partier, som de har hatt god fremgang med i Sverige og sitt rassistiske parti der.

Vi tror Mdg vant over en god det stemmer med gårdagens presentasjon, det er alltid bra å ha en bra framtoning i den statlige televisjonen.

Debatten med Sandberg, Ap og Sv, derimot, var bedrøvelig. Sandberg er helt umulig å debattere med, det er vanskelig å forstå hvordan en sånn bølle har havnet i politikken. Vi ønsker ham langt avgårde etter den 11 september, hans fiskeripolitikk vil bli en undergang for kystfiske, med hans survival of the fittest-instilling.Thomas Thell

MANDAG 4 SEPTEMBER:

Da Fremskrittspartiet forsvant

PROFETI-POESI
PapaFahr - et poetisk innhopp i valgkampen
Å skjende et kors


Foto: skjermdump, NRK

LØRDAG 2 SEPTEMBBER:

Vi er ikke kristne. Men vi kjenner mennesker som er det.
Mange har en sterk tro og du kan se det stråle av dem når de forteller om Jesus og sin tro.
De nøler ikke med å hjelpe andre, for hos en kristen med sterk tro er medmenneskelighet en stor del av deres relgion.

Noen liker ikke vår diffuse relgiøsitet, de blir ikke glade om vi røyker sigar i stuen deres eller ber om en konjakk, og setter ikke særlig pris på vår livsstil. Men vi respekterer hverandre.
Vi er forsiktige med å dømme, men vi sier fra om det skulle gå over grensen.

Sammen er vi helt enige om at det er helt uakseptabelt å skjende korset.
Vi liker det ikke. De kristne liker det ikke.
Kristne mennesker er ikke OK med at Sylvi LIshaugs bærer et kors.
Hvor ofte går hun i kirken, har hun noen ganger hatt en åndelig opplevelse?
Tvilsomt. Hun ser mer oppfylt av bitterhet og hevn, enn kjærlighet og forsoning.
Hvem er hun så redd for? At kanskje Jesus skulle være den pånyttfødte Mesias som kommer tilbake som flyktning og si henne sannheten?

Å bære et kors som en slags våpen i en slags inkvisitorisk prosess er nærmest som kjetteri i seg selv. Det har ingenting med kristendom å gjøre og skjemmer ut alle som tror.
Vi burde be biskoper, prester, ledende kristne om å stå opp for sin tro og protestere mot den måten Listhaug skjender korset.
Det et et hån og en skam, som hun bør gjøres oppmerksom på.

En sånn politiker og et parti med en så fremmedfiendtlig agenda hører ikke hjemme her, hverken på det norske stortinget eller i noen regjering!Thomas Thell

Foto: skjermdump, NRK

FREDAG 1 SEPTEMBBER:

Så kom da endelig det programmet som har fått mer PR enn de fleste TV-program.
Men helt i tråd med Skam, politiske kampanjer og dagens reklamehype.

Som vi tenkte, var det et overfladisk program med vittige kommentarer, latterliggjøring av miljøaktivister, et forventet henspill på sex og en tur med militæret der hun, som alle jenter, selvfølgelig blir skremt av å skyte.

Hun får gode råd av den NRK`s vennlige, mangkulturelle alibi, som vanlighvis er en dreven og dyktig journalist, men her lar han seg degradere, som i det nye programmet Detektor.

Vi har ingen større respekt for hverken kristne eller muslimske mennesker som oppdrar ungene sine til å bli som store spørsmålstegn når det kommer til samfunnsproblem som de aller fleste burde kjenne til. At foreldrene har flyktet fra Irak, unnskylder ikke at de lar sin datter medvirke i et program der hun spiller en dum jente som ikke vet noenting. Som igjen gjenspeiler på de som foreldre. Hva slags liberal, bevisstløs uppdragelse har de gitt henne..?

Men hun får sikkert en fantastisk karriære, kanskje som modell eller stjerne av noe slag, hele den norske underholdningsindustrien kommer til å jage henne som griske hunder.

So good luck with that...og valget.
Vi tipper det blir ganske liberalt og ukontroversiellt for å ikke støte seg med kommende sponsorer.

PS: Støre var tydligere i ordskiftet med Torp enn før. Giske gjorde det bra mot Listhaug, men det må jo finnes noen tøffere i AP som kan sette henne på plass med likverdig anti-rassistisk PR-retorikk..? Sett inn disse i debatten fort, er vårt råd.

Thomas Thell
Hvem kan stole på Une?


Foto:SVT/Glade folk der ingen kunne tru der nokon ville bu.(Dieseltraktorn til høyre utenfor bildet)

TORSDAG 31 AUGUST:

Une og MDG har i den siste tiden fått litt hybris av de positive meningsmålingene.
De sier de kan støtte både en høyre og Ap regjering, om de har det beste klimabudsjettet.
Dette har vi sett så mange før og det har aldri gått bra.
De har mistet troverdigeten blandt velgerne og blitt faset ut.

Miljø og klimapolitikk kommer med ansvar og en klar ideologi.
Alt henger sammen; et perfekt klima med en dårlig sosial- og arbeidsrettspolitikk, vil ikke være et holdbart alternativ, klimapolitikken må engasjere alle i samfunnet, gjennom fordeler, så alle er villig til å dra lasset sammen.

Skifte til grønn energi og utfasing av vår innarbeidede fossile hverdag er ingenting som kommer til å skje før 2030, uansett hvor mange Parisavtaler vi skriver under.
Men å ha et mål som folk også i utkantene og distriktene kan tro på, er den eneste veien å gå.
Å forstå at man må stoppe leting og utvinning av nye oljefelt, er noe de fleste kan forstå.
Ny grønn industri er heller ikke vanskelig å se for seg.

Si til de som bor i utkanststrøkene at de må kjøpe elbil, kvitte seg med dieseltraktorn eller dieselbilerne, så ler de bare fortvilet. Og de har grunn til å gråte om bensin og bilavgifter høyes for å straffe frem et grønt skifte, som gjør det umulig for de å behålle bilen.

Bare med en fornuftig distrikspolitikk og satsning på nye jobb i alle strøk av landet, kan vi sakte, men sikkert bidra til en bra måte for verdens klima.
Men med en høyrestyrt regjering kan vi ikke se at det er mulig.

Med Frp i regjering, vil det bli et ubeskrivelig kaldt og uvennlig klima, i alle betydelser.Thomas Thell
En tynn, kosedebatt


skjermdump, NRK

ONSDAG 30 AUGUST:

Debatter mellom AP og Høyre nå til dags tenderer til å bli svært kjedelige.
I Erna Solbergs Høyre har de fått en mer sentral profil og AP har vaklevorent blitt mer og mer liberale.

Det er komisk å se hvor like de er i mange saker, og svarene blir mange ganger forvirrende.
De står på samme berget, føler seg uvel med ytterpartiene på hver sin side og er helt uten tydelig ideologi.

Det ble litt liv i debatten når en ekspert fikk stille de litt til veggs.
Men i stort sett, så ble debatten et vanlig koseprogram fra NRK, der ingen av de fremmøtte som fikk stille spørsmål, ble særlig klokere.
Selvfölgelig morsomt at Støre fikk satt ut Solberg om Listhaugs idiotreise.
Frp vil bli Ernas store hodepine.

Men om vi ikke vil si det, så er det et personvalg. Erna har sin egen "moderlige" utstråling.
Støre er bare desperat og han er vanskelig å ta til seg.
Om Erna tar til fornuft og sparket Frp fra regjering blir vi glade for det.
En regjering med Støre som ikke vil ha noe å gjøre med Rødt, Mdg og bare bruke SV som sitt lydige sosialistiske alibi, kommer det ikke til å skje større forandring etter valget. Den liberale summen blir nesten den samme.

Vi er helt utslitte av det dumme kosedebattprogrammet og bare håper ikke mange så på det, men diskuterer politikk livlig overalt på en ordentlig måte.

PS: Sylvi Listhaug i Rinkeby?! Det finns ingen grenser for hennes dumhet.


Thomas Thell
Får vi sende en blomst


Tegning: Ebba Nyvall, Borlänge

TIRSDAG 29 AUGUST:

Idag blir det blomster til den modige Elin Ørjasæter, som forlater Kringkastingsrådet i protest, etter skandalen med klagene som lekket ut.
Hun og mange med henne, er sjokkert over denne saken og det bør undersøkes nærmere, hvordan det hele hendte.

Vi misstenkte PR-gribbene som henger rundt over alt, påvirker programmakere og nestler seg inn hos medlemmer av Kringkastingsrådet, til og med.
Sånn ser det ut og vi forventer en granskning.

Når det gjelder programmet, så aner vi at det ikke holder noe særlig høy kvalitet. Det lukter kolonialistisk flerkultursalibi lang vei. Men det er også mange som ikke er så nøye på kvalitet og innehold, bare for å komme på TV og det gjelder i like stor grad unge jenter med hijab, som sikkert her så sin sjanse til litt berømmelse.

Det hadde vært bedre å invitere kvinner med hijab fra forskning og universitet, eller andre spesialområder, til debatt og kunskapsprogram. I hele landet finns det hundrevis av høyt udannede kvinner som bærer hijab med stolthet, også en del kvinner innom idrett.
Noen er også lastebilssjåfører og busssjåfører. De er over alt og skaper verdier i hverdagen.
Og de er norske!
Å vise kvinner med hijab i NRK, bare for at de bruker hijab, er et hån mot alle sterke og modige kvinner med hijab.

Og tenk å få slippe de ganske utbrukte mannlige ekspertene, som Stanghelle, Torp & Co, m.fl., i den norske, firkantete TV-ruten!Thomas Thell
Vår rødgrønne grøt

Fotot: Tara, Irland, Van Morrison konsert, Trondheim 2016

MANDAG 28 AUGUST:

Valgdagen nærmer seg. Bare 14 dager igjen.
Det er ikke et lystig bilde som tegnes av valgresultatet i dag.
En regjering med AP, SV og Senterpartiet er jo nesten som en alternativ høyre regjering, med litt sosialisme i fotnotene.

Det er noen profesjonelle regnenisser som har kommet fram til denne bergsikre prognosen, som de kaller den. De har jo aldri tatt feil.
Som de alle sier kort tid før valget, det er et PR jippo uten like og vi gleder oss stort om Frp forsvinner fra regjeringsposisjon, men de får alt for mange stemmer, i følge oss.
I følge oss skulle de fått nesten 0 stemmer, men vi ser jo det urimelige i vår kampanje mot Frp denne valgkampen.

Det finnes ca 20 % idioter i alle land, som vil stemme for dødsstraff, mer politi, stengte grenser for fisk og flyktninger osv. osv,
Det betyr ikke at vi skal dvele ved disse stemmene og opphøye de til noe slags mandat.
Vi bør gjøre som i Sverige, der det er full enighet om å isolere SD så mye som mulig og sikre at de aldri kommer i regjering.
Den svenske statsministeren og AP-betongsossen Löfven, nærmer seg med en flørt mot midten av det politiske landskapet. Så mye kommer til å skje der, for å forhindre disse fremmedfiendtlige menneskene å komme i maktposisjon.

For nasjonen Norge og våre verdier, er det en skam at vi har latt Frp komme så langt som de har kommet. At 20 % nordmenn faller for en dame med store bryster som er frekk i kjeften betyr ingenting annet enn at 20 % porrsurfere klarte å komme seg ut av soffan og stemme på en politikk som ikke er brukbar i det hele tatt.

Så kom sakte til hektene og stem grønt eller rødt!
Og till de i soffan; bli der dere er, ellers stenger vi ned porrinternettet for alltid.Thomas ThellFrykten for de fremmede


Foto: Mi Edvinsson, Jemtland

LØRDAG 26 AUGUST:

Nok en uke bak oss.
En uke med litt for mye om farlige fremmede mennesker, norske verdier som trues og ikke minst, flere evinnelige meningsmålinger.
Der går MDG og Rødt fram og AP synker igjen.

Fredagen ble avsluttet med en undersøkelse som viser at 44 % er redde eller engstelige for flyktininger og invandrere. Ingen ting om hvordan denne undersøkelsen ble gjort, men tydlighvis så holder den mål for våre norske nyhetshus.

Det er klart at mennesker er engstelige over noe de hører fæle ting om og ikke ser i det daglige. Vi har for få flykninger for å få noen slags erfaring. Å se andre mennesker fra forskjellige kulturer over alt i samfunnet, i hverdanen, gjør at frykten forsvinner.
Det er vanlige mennesker det er snakk om, de fleste vil ha fred i verden, en jobb og gjøre nytte for seg i samfunnet.

Om samme undersøkelse skulle bli gjort i Sverige, skulle antallet engstelige være mye mindre, kanskje rundt 10 %.
I Sverige, trots alle problem med integrering, vet stort sett alle svensker at flyktninger og invandrere ikke er farlige mennesker.

Vi takker Erna Solberg som satte ned foten i den tåpelige saken Frp har foreslått, om å sperre inne enda fler flyktninger og ta fra dem deres menneskrettlige rettigheter.
Det kreves ennå mer klar tale for å få disse rassistene i Frp til å holde munn.

Vi forventer oss at mange går ut nå før valget og tar klar avstand fra Frp`s fremmedfrykt.Thomas Thell
Johaug mot patriarkatet

Foto: YouGoGirl (mange svensker som ikke skriver om sport, er helt ålreite)

FREDAG 25 AUGUST:


Vi har fått for mye av sport, det står oss nesten opp i halsen. De mest populære grenene er som en liten oljesektor av pengebruk og overdrevet oppmerksomhet, det blir bare for mye av alt. Vi har også fått nok av gamle, konservative menn i alle idrettens beslutningsorgan.

Vi vet hvor viktig sport er for en nasjon, for alle nasjoner, det kan til tider løfte et helt folk, for ikke å snakke om samtalsemnet og stemningen i et unkent pauserom på arbeidsplassene.
Men det luftes ut i de høje sfærer. Det er en gammelmannslukt over hele sportshirarkiet som ødelegger for all sport.

Når det gjelder Johaug, så er det viktig å ha litt kunnskap utover det rent sportslige.
Når en idrettsutøver er så flink, ivrig og har trent så hardt helt siden barnsben og tar seier på seier, må man tenke diagnose.
Det går bare ikke å være helt normal med en sånn livsfokusering.

Vi tenker på autister, som ofte har et spesiell talent. Eller en helt ufattelig talent, for eksempel de som kan spille en hel pianosonate etter å ha hørt den en gang, en kokk som kan kopiere en rett bare etter lukt og smak. Det finnns en rekke eksempler, og uendelig mange grader, fra lett autistisk til grovt autistisk. Ingen medisinsk forskning eller forståelse finns, om et ikke gjelder pasienter man lage dokumentarfilmer om.

Felles med autister er at de som regel ikke er fullt sosialt funksionelle, de har en dysfunktionalitet som er vanskelig å oppdage, på grunn av at de lever livet med faste rutiner og beskyttes av familie eller det miljøet de lever og ånder for.

Dette trekket av autisme er helt tydelig hos Johaug. Vi tviler på om hun noen gang har trengt å lese en bruksanvisning, bekymre seg over hvor mange prosent børsen har gått opp, eller at hun er særlig god i matte eller hoderegning. Kanskje er hun rett og slett litt dyslektisk.

Det finns så mange ikke "perfekte" mennesker som aldri leser eller studerer en eske når det eneste de vil ha er en tablett, kosttilskudd eller vanlige ting av nødvendighet i hverdagen
Varseltrekanter er det på de fleste medisiner, som regel en advarsel mot å kjøre bil når man tar medisinen. Man ser det ikke. Man kan ikke forvente at idrettsutøvere med den arbeidsbyrden skall sitte og luslese alle slags inneholdsfortegninger, når de har et team av leger og støttespillere som er der for å hindre at sånt skal skje.

Johaug er spesiell, vi mener hun er ikke som alle andre. Ikke som alle andre toppidretsutøvere heller. Hun fokuserer mer og anderledes enn de fleste, med sitt store talent.
Det er en gave, men også en forbannelse.
Det er et liv som de fleste ikke skulle orke en uke av.

Det skulle forbause oss stort om hun lyver. Som vi har lest hennes kroppspråk gjennom alle år, er hun ikke en fusker. Mennesker med autistiske drag forstår ganske enkelt ikke det begrepet.

Så det hadde vært bedre å stenge av disse gamle gubbene fra sine høye poster, de har brukt nesten et år på denne saken i langbenk, som om det var verdens største drapssak.
Og alle disse billige haterne, disse ekspertene, forståsegpåerne, særlig i Sverige, som vet alt, og drar ikke for å fordømme på lite eller ingen bevis.

Vi kan bare si; finn noe annet enn sport å skrive om.
Johaugsaken er en skrekkeksempel på patriarkatets blinde selvgodhet.

Skriv om det i stedet!


Thomas Thell - dysfunksjonalitetsekspert

Rovfiske med stang

Foto: nedrehellem.no

TORSDAG 24 AUGUST:


I de siste ukene har det vært flera historier från kyst-Norge som dyrker et fremmedhat som er helt utrolig. Noen påstår at kysten nærmest blir invadert av utlendinger med frysebokser. De tømmer havet på fisk og smuggler den ut av landet.
Vi må påminne om at noen også gjorde det på 70- og 80-tallet. Eller det gikk rykter om disse frekke turistene som kom og fyllte frysebokser og ikke la igjen en krone på butikken.

Vi må også påminne om at turistnæringen har vokst mye langs kysten, på øyer som Leka, Herøy og langs hele kysten, leier fastboende ut båter og fiskestenger og får en bra inntekt på det og slipper å flytte.
Vi har en bestemmelse om at man får ta med seg 15 kg fisk pr. person ut av landet, noe de fleste vet, som kommer hit. Man kan regne med at de fleste synes det er en fantastisk opplevese å få noen store fisker på stang og snøre, og kanskje noen tar med litt for mye.
Som en nordmann tar med litt for mye sprit fra Spania.
Om noen tar med seg urimelige store mengder fisk ut av landet, så er det så avgjort et problem for tollmyndighetene. Det skulle være unødvendig med spioner og tystere som skal springe omkring og leke politi.

I visse kommuner har de innført boplikt, for å sørge for at hus ikke står tomme, eller blir solgt som feriehus, og dermed skaper boligbrist for de som bor der eller vil flytte dit permanent.
Disse nordmenn med fremmedfrykt, påstår at utlendinger kjøper opp alle tomme huse og starter fisketurisme for andre utlendinger, og suger ut hele kysten på norske verdier.

Dette er ren skremselspropaganda, helt på linje med Frp sin invandrings- og fremmedfrykt, vi kan også ane at Senterpartiet gjerne tar til sånne skrekkbilder for å sanke velgere.

Og la oss gjøre det helt klart; det er ikke mulig å fiske havet tomt med fiskestang eller snøre. Det er noe som bare en innlandsbonde kan påstå, eller disse redde menneskene som tror vi er i ferd med å bli utradert, invadert og mister land og kultur.

Det var som da laksebaronene oppe i elvene hadde sin kjempekampanje mot drivgarn etter laks på kysten og fikk drevet gjennom et forbud.
På samme måte som noen nå påstår at noen fæle utlendinger fisker havet tomt med fiskestang og snøre, skapte disse laksebaronene et bilde av at hele kysten var stengt med et gjerde av garn, som gjorde at laksen ikke kom opp i elvene.

En så monstriøs usann og idiotisk påstand, at man ble helt slått i bakken over at dette argumentet gikk hjem hos så mange og ble gjentatt gang på gang av flere ansvarlige politikere. Å overdøve den massive kampanjen, som må ha kostet mange millioner, med fakta, var helt umulig.

La oss verne om turistnæringen langs kysten og om det begynner å bli kolonner av bobiler med frysebokser på vei mot grensen, så burde tollvesenet oppdage det og kanskje begjære en større bot for å slippe å legge en masse ressurser på dette.Thomas Thell

OljehallikeneONSDAG 23 AUGUST:


Det var en oppfriskende debatt mellom Safina de Klerk, fra ungdomspanelet som OED startet i maj og Hulda Holtvedt, leder i Grønn ungdom. Siden vi så det på TV må vi beskrive inntrykket, ikke bare oralt, men også visuelt. Vi så en jordnær och energisk MDGer, med en avslappet street/grunge stil, mot en meget stylet Safina, som har jobbet med å ta fram teorier om hvordan ungdom skal snakkes til for at de skal digge oljebransjen.

Hårreisende påfunn, en ungdomspanel, hvordan man skal overbevise unge mennesker om at olje er kult. Yeah, baby, rock me on the platform osv.
Vi tenker på alle disse gamle oljemenn som har funnet på dette, sikkert en sen natt i glade venners lag og de fikk faktiskt overbevist flere unge mennesker om å sitte i en panel og diskutere dette. Hvor mye de fikk betalt fikk vi ikke høre noe om, men Safina hadde et veldig dyrt halssmykke på seg og den kjolen er ikke billig, hvisket vår modespesialist.
Panelet har til og med tatt det så til grader alvorlig at de har foreslått påvirkning allerede i barnehagestadiet. For at alle barn skal få vite hvor viktig, vanskelig og miljøvennlig oljebransjen er... ja, oljebransjen er miljøvennlig, står det i rapporten.

Hulda virker som den mer rette representanten for den gjengse ungdom. Hun høres troverdig ut når hun hamrer løs på den merkelige rapporten som panelen har krystet frem.
Vi tror henne når hun påstår at ungdom med litt tankekraft ikke tror på oljen.
Det er ikke en fremtid i olje om vi vil ha et klimamål i sikte og om vi vil ta ansvar for kloden.

Vi har også sagt det (skryt, skryt); oljebransjen er mentalt over, om noen år må vi importere all arbeidkraft for å få den til å gå rundt. Olje er så ute! Noen skulle ha fortalt Safina de Klerk dette, så hadde hun sluppet å pynte seg så veldig, og hun kunne gitt fingern til de gamle idiotene som har lovet henne gull og grønne skoger.

Men det kan hun jo få om hun stemmer på Hulda sitt parti.
Sier noen...


Thomas Thell

Haha, veldig morsomtTIRSDAG 22 AUGUST:


Hvilke debatter eller meta debatter skal vi ha?
Er det virkelig rimelig at Røe Isaksens kommentar på en quiz skal skape så mye oppstyr?
Og hvor viktig er det at vi får en debatt om hijab, etter en påstått klagestorm mot NRK om et program som enda ikke er sendt?

Vi mener at om det hadde vært i Sverige, så hadde Røe fått gått på dagen.
Det hadde vært en passende reaksjon.
Alt for mange ganger har vi hørt disse "morsomme" replikkene på lunsjrom og private fester. Enten de er rent rassistiske, kvinnefornedrende eller den "artige" fra før i tiden, som het "nuke the bastards" i Vietnamkrigens verste år.
Det er vemmelig og mange ganger er det helt umulig å protestere, man bare blir helt stum.
Nå skedde det på en "åpen fest" og Røe er et medlem av regjeringen.

Vi skal stemme for at Røe Isaksen får sparken den 11 september, og håper han forsvinner fra all politisk makt som har med mennesker å gjøre.
At Erna Solberg skulle bry seg noe om dette, forventer vi ikke. For vitsene om de tjukke og kortvokste og lignende vittigheter var fra et ennå mer privat party, der aldri noe lekker ut.

Så mandag og så norskt det kjennes, tusenvis av mennesker har visstnok ringt til NRK`s klagemur på at en kvinne skal bære hijab og ha et eget TV-program.
Tusen forvirrede mennesker, som bor i enden av en blindevei og som aldri har sett en muslimsk kvinne annet enn på Dagsrevyen, har blitt opprørt over dette.
Etter å ha siklet seg gjennom siste sesongen av Hijab-SKAM uten å ha rørt telefonen.
Er dette særlig sannsynlig..?

Altså; en person minst, skulle ha blitt arbeidsløs idag, men får fortsette.

Tusenvis av mennesker med telefon, skulle vært fratatt sin utenbygds ringetillatelse og bara ha Facebook på Cd-skive, forblir for alltid anonyme.

Et PR-byrå som har sleiket og ligget seg inn i velgernes kringkastingsystem, fant på dette stuntet for å skape reklame for programmet, og burde absolutt og øyeblikkelig kastes på dør og kjeppjages ut av Oslo.

En trøst denne halvblå mandagen er meningsmålingene som er veldig positive for venstresiden. Rødt klatrer sakte opp i benkene ved siden av Støre.

Det synes vi er en morsom metafor.Thomas Thell

Den grå hverdagen


MANDAG 21 AUGUST:


Den grå hverdagen er over oss igjen.
Hyttene låses, feriene avsluttes og skole og jobb venter.
Det er nå vi forventer valgflest som kan si noe om de grå dagene som kommer.
Høsten løfter til de vanlige menneskene.
Som jo er i flertall i dette landet.

SV fikk i forrige uke bebreidelser for sitt bruk av feil fattigdomstall.
Ett tall som finns i statistikken og som flittig har vært brukt av de fleste aktører i politikken når det har passet sånn. Vi har notert at også SV har blitt meget marginalisert i valgkampen, det er helt klart et tegn på at alle vil ha en sentrumspolitisk valgkamp, med litt Frp, en passende dose Sentreparti og en duell mellom AP og Høyre.

Vi vet alle at for folk flest spiller det ingen større rolle hvem som vinner, om kortene blir fordelt som de har blitt gjort før. Selvfølgelig er det av ytterste viktighet at Frp får så lite innflytelse som mulig, det tror vi de fleste er enig om.

Men å gå tilbake til en AP regjering med Senterpartiet og SV vil bare gi oss mer av de gode, gamle hjulsporene. Det eneste vi ser som kan fornye politikken i noen grad, er å stole på og for alvor tro på Rødt som en troverdig faktor. Sammen med MDG og SV kan de gjennom et bra valg bli en kraft som, om de tar sitt ansvar alvorlig, dra politikken tilbake til der folk får tillit.
Som Vänstern i Sverige er det viktig å inte bli for maktsyke, men legge fokus på å komme i en forhandligsposisjon om en viktig sak. I verste fall.

Vänstern i Sverige har fokusert på å få ned profitten i velferden hos de private aktørene som borgeligheten slapp inn på det offentlige markedet og som nå skaper klasseskille i velferden.
I Norge må hovedsakene være en av disse; å stoppe griske aktører på samme måte, begrense fondselskaper å ta over velferdsinstitusjoner, stoppe nye oljefelt og å stabilisere villkårene på arbeidsmarkedet. Ønskelig skulle det vært alle tre og fler der viktige saker, der AP sårt trenger korrigering til venstre.

For å komme i en sånn vippeposisjon, kreves det samarbeide og kompromisser på venstresiden. Så får vi se om MDG er å stole på om de gjør et godt valg, at de ikke distanserer seg fra Rødt og SV med sin miljø-"ideologi", som desverre ikke alene kan redde oss fra lavkonjunktur, arbeidsløshet og fattigdom.


Thomas Thell
Hareides Gud og andre guderLØRDAG 19 AUGUST:


Hareide balanserer seg fram i valgkampen og alle vil vite hvor han vil stå etter valget.
Det kan se ut som han gjør et ærlig forsøk på å overbevise sine velgere om å hjelpe ham å bli kvitt den klampen om foten som Frp har blitt for partiet.
Han vil styre partiet mot mer medmennesklige kristne verdier og ser ikke disse godt varetatt av en regjering med Frp de neste fire årene.

Miljø, landbasert industri utenfor oljesektoren, fornybare utviklingsmuligheter, landsbygden som vil ha sine småkommuner, har vokst fram som viktige saker, særlig for de unge velgerne som han svært gjerne vil ha. Han er jo en kjekk kar og myke verdier kler ham.
Hans indignasjon mot Frp den siste uken passer ham også veldig godt.

En regjering med Frp betyr store uttak av oljefondet, utbygging av så mange oljefelt som mulig og en klimafornektelse som begynner å få anti-bibliske proposjoner.

Kan det være nye guder som lokker Krf velgere over til de matrielle gudene hos Frp, med Listhaug som den nye Messias, kanskje..?
Vi håper Hareide står på sitt, denne voksenmobbingen om at han skal velge side er ikke lett å håndtere. Men vi vet alle at vi må se hvordan dagen ser ut, med alle nakne tall, når valget er over og stemmene telt opp.

Hans utspill kan gi mer støtte til venstresiden enn vi kan ane, nå ser høyresiden ut som et usikkert kort, der Frp kommer å tape mest med sine drømmer om tusenvis av oljejobb og en oljepris de tror vi holde seg på et høyt nivå til evig tid.

Sannheten er jo en helt annen. Før vi aner det, finns det bare importert arbeidskraft som er villig til å ta jobber i oljesektoren. Det er en helvetes jobb og når oljeprisen synker og regjeringens lønnsnivå minimeres som resultat av en markedsstyrt jobbpolitikk, kommer vi å få enorme kostnader i opprydding og avvikling.

Så gi heller Hareide litt kristendom i skolen og gi foreldre borgerlønn de første årene mens barna er små, i stedet for å selge ut landet til disse oljedrømmerne.
For det kan bli riktig dyrt.
Ikke minst for den neste generasjonen.


Thomas Thell

Terrorister og ekstremister


FREDAG 18 AUGUST:


Det blev en tung dag for Barcelona. Nok en gang fikk vi se et simpelt angrep på uskyldige sivile mennesker som spaserte i en gågate. Det er en nesten umulig oppgave å spore terrorister som planlegger disse dådene med relativt enkle, men grusomme metoder.

Spansk underrettning og politi er kanskje en av de beste i Europa i å avsløre terrorhandlinger, og har alltid en bra beredskap. Men i dag tapte de, men for hvert dåd avdekkes nye spor og forhåpningshvis kan vi etterhvert komme til rette med disse angrepene.

Det kreves politisk vilje og mot og et EU som står samlet med utveksling av informasjon och upplæring. Også at EU forandrer sin krigspolitikk i Midt-Østen, mot en rettet innsats for fred og oppbygging etter år av invasjoner og krigshandlinger.

Her i Norge kom Erna med en meget uheldig uttalelse om ekstreme grupper, noe som automatisk ble knyttet opp til debatten om neonazister som foregår i USA.
Som Trump blandet Erna høyre- og venstrebevegelsen, nesten som en sammenligning der de var like farlige.

Å ikke klart ta avstand fra de nazigrupper som vil marsjere i Norge, Sverige og USA er helt uansvarlig om man sitter på en så viktig post som Erna Solberg gjør. Venstresiden i Norge har ikke stått for noen trussel i Norge som vi kan huske og med Utøya i friskt minne, er det ekstra viktig å fordømme de høyreekstreme strømningene, som synes å vokse seg sterkere.


Thomas Thell

Som Arendal på coke


TORSDAG 17 AUGUST:


Da vi befinner oss i det norske "rustbeltet", der mennesker synes det er for dyrt å bruke den misslykkede fastlegen, få tennene fikset eller ha kontroll på telefonregningen, er det lite ved Arendalsuken som tilltaler oss. Vi ser på Urix der de snakker med en stoffil fra det demokratiske partiet, som ennå ikke har forstått mekanismen når makten glemmer de svakeste i samfunnet, som gjorde at Trump kunne vinne.

I likhet med det norske arbeiderpartiet, som ikke har det minste med hverken sosialisme eller arbeidere å gjøre, men later som om de skulle ha samme apell til "folket" som i sine storhets dager.

Det er mange fine teorier ute og går for å analysere hvorfor mennesker stemmer på Trump, Brexit eller Frp. Er man akademiker kan man sikkert finne sånt interessant.

Men når valgkampen handler om milliarder hit og dit, Høyre eller AP, så er det noe som har gått tapt.

Det vi har mistet er representanter som vi klart kan kjenne oss i.
Som snakker om mikro og ikke makro. Som klart kan si fra hva som skjer med kystnæringen om Lofoten blir utbyggd, hva som skjer med eldres selvfølelse når de ikke har råd å gå till tannlegen, om hvordan de fleste kjenner seg brennemerket for å ta imot hjelp fra NAV i en håpløs situasjon. Om hvordan kunstnere i Norge mer og mer blir avhengig av private sponsorer, mens kultur nedgraderes til sport og brunost.

Vi er ikke så lei oss for APs drastiske fall i en meningsmåling. Det kan gi en psykologisk effekt og få fler til å støtte partier på venstresiden, som Rødt, SV, og Mdg.
Et sterkt AP er ikke noe å rope hurra for, et dårlig valg for dem, kan bli et sjanse for flertall på venstresiden og forhåpentlighvis viktige vippeposisjoner.
Miljø og venstrepolitikk tror vi blir viktig i år, mange unge bryr seg om verdier som disse partiene står for, miljø og en mer jevnbyrdig fordelningspolitikk.

Vi skulle ønsket en større enighet mellom Rødt, SV og Mdg, som en venstreallianse, men selvfølgelig er det en blindhet også hos disse partiene for de svakestes framtid.

Thomas Thell

PS: Det var genant å høre Torp intervjue Moxness, og verst når han, etter førti år med liberal antikommunistisk indoktrinering I Europa, spør ham om hvordan det går med kommunistene i Rødt.
Men som vi kjenner Torp, finns det ingen grenser for hans naivitet og manglende politiske sans. Heldighvis er det svært få unge som ser hans program, unge mennesker idag finner mer påleste journalister med bedre perspektiv uten vanskligheter.
Vi vil jo ikke at den unge generasjonen blir like skadet av NRK som oss.Skal barn selges på børsen?


ONSDAG 16 AUGUST:


For oss er I gårdagens debatt, Arendalskakafonien, fortalte Støre en rørende historie om hvor fornøyd og glad han var over hans barnebarns private barnehage.
De var snille og kjekke der og han avfeiet alle diskusjoner om hvilken kontroll det bør være av private aktører som vil inn på den offentlige sektor.

Det kan gjelde din barnehage, sykehjem, handikapptjenester eller skoler.
Som det høres vil ikke Støre sette noen grenser eller krav for de froskjellige aktørene.

Vi snakker her om noe alle kan forstå om det blir forklart riktig.
Her er det nemlig snakk om risikokapital, på engelsk Venture capital, som det heter så fint.
Det er proffs innom kapital, fonder og investering, som ser muligheten til å gå inn i den offentlige sektor. Gjennom opphandlingsrunder kan de vise et regnskap som ser helt bra ut, alt stemmer og det ser ut som et stabilt projekt i det offentliges tjeneste.

Men med sin ekspertise innenfor kapital, lønnsomhet og kunsten å få kapital til å vokse, bruker de statens offentlige bidrrag til å spekulere med. All drift er rettet mot effektivitet, med en bestyrer som helst bør være på linje med selskapets policy for lønnsomhet.
Ingen nordmann med sunn fornuft vil ende opp på ett sykehjem, eller skrive inn barnebarnet på en institusjon som er drevet av fondforvaltere, banker eller risikoinvestorer.

Så fort selskapet ser at lønnsomheten ikke kan bli større, eller om det avdekkes grove feil og mangler som blir avslørt av pressen, drar disse investorene seg ut øyeblikkelig og tilbake har du en rasert offentlig institusjon som må reddes med ekstra penger fra oss skattebetalere.

Vi kan bli sinte over dette og si at dette er jo ikke lov.
Men desverre, det er nesten helt åpent for griske og hensynsløse investorer å gamble på gamle og unge i skoler og barnehaver og utsatte individer med funksjonnedsettelse.
Kontrollen er minimal og det finns ingen regler, bare retningslinjer for den daglige driften.

Som sagt; ette er ikke vanskelig å forklare.
Penger og profitt skal ikke styre utdanning og helsesektor.
Private aktører, ja, men da må det være en aktør som har en klar ideologi, med fullt innsyn i alle papirer og ekonomiske overskudd. Selvfølgelig kan vi ikke forvente at disse aktørene jobber gratis, som Nightingales eller nekte de en bra fortjeneste.

Men de må være involvert i den daglige driften.
Nordmenns helse, velferd og omsorg skal ikke styres av fondforvaltere.

Det ser ikke ut som vi kan stole på Støre når det gjelder dette, desverre.


Thomas Thell

ArendalskakafonienTIRSDAG 15 AUGUST:

Så kom Arendalsuka. Et ganske velregissert realityshow der man forventes å finne ut hva alle partier vil gjøre og ikke gjøre. Hareide vil ikke støtte mer skatt, ikke ha noe med Frp å gjøre, men vi kan forvente oss at Solberg skaper kompromisser for å berge flertallet etter valget og gjør alt for få ham med. Kan hun love at vi skal gå i kirken mer..?

Hareide stod ellers godt mot SIv Jensen, som ikke hadde så mye annet å komme med ennat vi skal være redde for det vi har og ikke tro på noen andre enn Frp i kamp mot alt fælt.
Vedum fortoner seg mer og mer unken med sin nasjonalstatspolitikk, man kan nesten høre Bjørnstjerne Bjørnson i bakgrunnen og flagget som vaiet på Eidsvoll en gang for lenge siden.

Det passer utmerket for Støre, som må ha med et parti som kan fremme de nesten rassistiske argumentene, som jo nesten bare er et forsvar mot brunost, landsbygdens ve og vel og man kan se for seg hashtaggen #ikkerassistmen...

Solberg, som vanlig trygg i sin rolle, om hun hadde hatt en komfyr å stå ved og røre i noen gryter, så skulle hun absolutt vunnet debatten og hele valget for all framtid.

Skei Grande er klar og helt i sentrum, halvt til høyre og noen ganger nesten ved armen til Støre.
Støre, kvikk og slagferdig, sier nå ja til støtte fra Mdg og Rødt, at han ikke vil ha de i regjering har vi liksom forstått for flere år siden.

Une fra Mdg er en bedre representant for partiet enn Hansson, men desverre bryr seg ikke folk om miljø lenger, men vi håper mange førstegangsvelgere stemmer på dem og andre som bryr seg litt om Norge, selv etter sommerferien.

Rødt og Moxness er grei og tydelig og småamper, med et intervju med en absolutt politisk idiot i NRK, Myklebust, i friskt minne.
NRK er jo NRK, en politisk avgrunn av inavlede programledere.
Så hva skal man gjøre med disse to helt udugelige debattledere, som kanskje kan lese telegram i Dagsrevyen, men politiske debatter skulle de holdes langt borte fra.

Både Rødt og Mdg ble marginaliserte, her var det tydlig at det var Støre mot regjeringspartiene som var det aller viktigste.Vi har ikke store forventninger til kommende debatter, i alle fall ikke når det gjelder NRK og de ressursene de stiller med som debattledere, men en masse kan heldighvis man lese mellom linjene.

Hadde vi vært en av eliten innom media, skulle vi selvfølgelig vært der selv og tatt pulsen på alt som skjer. Nå får vi stole på aviser som Klassekampen, Dag og Tid m.fl., pluss andre åpensinnige internettkilder og sikkert få det litt spennede likevel!

God valgkamp alle sammen i hus og hytte!Thomas Thell
Å ta fanden ombord i båte
n
MANDAG 14 AUGUST :

Det har blitt en stor mørk sky over den borgerlige idyllen. Den båten de byggde på ser ikke ut til å tåle all verdens bølger og det er uvær i sikte. Det ser ut som Hareide snart har fått nok av himmel og horisonter, sammen med Skei Grande speider de etter nærmeste land.

Siv sier hun må bæres på land om de andre ikke vil ha de ombord, og lover hard kamp for å fortsette det samarbeide hun bare for noen dager siden sa fungerte.
Solberg ror tappert og holder ennå humøret oppe, hun er bra på det og mister ikke like lett besinningen som Frp.

Det er nesten leit å se Hareide, nå, omtrent fire år for sent, oppdage hvem de har tatt ombord i båten og prøver fortvilt å få dem satt i land. Vi kunne sagt ham for lenge siden, at Jesus sikkert ikke er særlig glad i Frp, men at Hareide sikkert får tilgivelse om han nå lover å ikke sikte så høyt etter makten og gå på akkord med all sin medmenneskelighet.

Trine Skei Grande har også blåmandag etter denne regjeringperioden og det kan koste henne dyrt. Bare den trygge, moderlige Solberg ror videre og forsøker å få alle til å sitte stille i båten, kanskje er hun på vei til det skjæret som hun har planlagt å sette av Frp på, om alt skulle gå galt.
Hun sitter tross alt med ansvaret for ha lagt ut i det uværet som bare så vidt har begynt.
Så ro, Erna, det beste du kan.
Noe må du vel lære lære av det.


Thomas Thell


Ørnerovet 2017LØRDAG 12 AUGUST:

Leka kommune er en av småkommunene som vil bli hardt rammet av kommunereformen. Det er en liten øykommune som har en særegen situasjon i forhold til andre kommuner, fordi det er et lite øysamfunn som hvert år må kjempe for å behålle hver arbeidplass og innbygger.

Lokalpolitikere på Leka kaller det hele en diktatorisk beslutning, et skrivebordprodukt laget av mennesker som ikke har en tanke på fremtiden for de små kystkommunene.
De har selvfølgelig rett. Spesielt mot bakgrunn av at nesten 80 prosent av innbyggerne på Leka stemte imot forslaget.

Kanskje en sånn reform kan gangne visse kommuner, som kanskje gjennom folkeavstemning har avgjort at de selv ser nytten av å bli slått sammen med andre små nabokommuner og dermed vinne på en sånn sentralisering av kommunebeslutningene.

Men i stort er reformen gjennomført for å legge til rette for denne regjeringen å lettere kunne rokere med brikkene som de mener må bort for å strukturere om næringsvirksomheten langs kysten. De vil legge til rette for full oljevirksomhet i Lofoten og Barentshavet og en kraftig økning av oppdrettsanlegg langs kysten.

Når vi vet hvilke inntekter vi allerede har, hvor stor oljebransjen og laksenæringen er pr. idag, er sånne planer selvfølgelig rene storhetsgalskapen. Som kommer å ta knekken på miljøet og all langsiktig bærekraft og for alltid binde oss opp til disse kortsiktigtige næringene.

Vi kommer å bli enda mer avhengig av import av mat, og under en kommende krise er vi ikke lenger selvforsynte. Noe som vi allerde har kommet ganske langt med gjennom nedbygging av distriktsjordbruket og en helt urimelige prioriteringer av kystfiske.

Det eneste rette vil være å la kommuner selv bestemme og ta ansvar gjennnom store statlige og kommunale satsninger på ikke-fossil energi og oppmuntre og støtte mennesker i utkantstrøk til å bli boende og satse på lokale produkter og selvforsørging.

Ingen nordmann med sine sinners fulle bruk vil våkne opp etter en havarert oljepolitikk, finne ut at oppdrettslaksen i virkligheten inneholder mer giftstoffer enn alle egg som nå kalles tilbake eller oppdage at kystfiskekulturen har gått i graven.Thomas Thell
BLODIG ALVOR


FREDAG 11 AUGUST:


For oss er det ingen tvil om hvilken strategi Frp har i tankene i denne valgkampen.
Det er noe vi helst skulle ville skrive en masse morsomme, satiriske artikler om.
Men i dagens verdensbilde står seg satir og humor slett.
Desverre.
Som kjent blir det vanskelig når virkeligheten overgår satiren.
Vi har en unken følelse i munnen over gårsdagens "morsomme" artikkel.
Det her går liksom ikke å spøke med lenger.

Helt tydelig er det at Frp har en masse konsulter og PR-rådgivere som springer omkring i kulissene og peker ut forskjellige retninger som de anbefaler disse "politikerne" i vårt husrene parti å følge. Det er åpenbart at de satser på at en Trump-strategi skal vinne frem.
Med beskyldninger, harde ord og trusler om hva som vil hende om "sosialistene" vinner, skal de med sin massive og superdyre PR-kampanje skremme velgerne til seg.
De vll at mennesker så og si skal kjenne det på seg hvordan Norge blir invadert og sosialisert.

Frekkere og frekkere kommer de til å bli i sin retorikk. De vil lokke frem alle hatefulle tanker om AP og alle andre sosialistiske alternativer, som alltid frodes i de mørkeblå krokene av vårt land. Med dette satser de på en økning av velgerkretsen og en svekkelse av Høyre, så deres sjanse til en bedre regjeringsposisjon øker. Helst vil de ha mer en 25 prosent, noe de hisser seg opp om på sine lukkede møter og mener er fullt mulig.

Vårt håp er at de går for langt.
At folk plutselig ser at de har mer maktbegjær en ideologi og omtanke for folk flest.
At mennesker får se dem uten maske, som de elitister de er, en elite med et enormt apparat bak seg, betalt og sponset av de rikeste i landet.

For eliten er de som vil isolere Norge.
Som vil senke alle skatter og rense ut blandt velferdstilbudene.
Miljøfornekterne, som helst vil dysse ned alt snakk om miljø- og klimaforandringer.
Som tror vi kan isolere oss fra alle katastrofer og bare importere snill og lydig, billig arbeidskraft for vårt enorme generasjonsskifte.

Vi vil oppfordre media til å ikke nappe på de kamuflerte krokene som deres vel planlagte PR-kampanje legger.

For det her er ikke morsomt lenger. Det er blodig alvor.Thomas Thell
Hatpredikantene fra SunnmøreTORSDAG 10 AUGUST:


Vi har alle hørt om hatpredikanter fra Sunnmøre.
De prøver å overbevise det norske folk om at vi er på vei å bli utslettet, kulturelt og politisk.
Mange blir urolige over disse spådommene som på en overbevisende måte blir levert med strenge stemmer fra forsamlingslokalene der ute i havgapet.

Siden ingen utenforstående får tilgang til disse lokalene, vet ingen riktig hvem som har sagt hva, bare at noe forferdelig er på vei å skje med vårt lille land.
Og hva kan vi gjøre?
De er jo allerede innenfor landets grenser.
Vi kan derfor ikke stenge grenser, ta fra dem passet eller si opp statsborgerskapet.

De er jo norske. Eller så langt man kan kalle Sunnmøringer norske.
Sunnmøringer kan jo ikke gå på ski og trives best ombord på fiskebåter eller i fjøset på sine småbruk som ligger enslig og utilgjengelig til. Noen er flinke til å springe, de vil vel så langt bort fra Sunnmøre som mulig, på kortest mulig tid, kan man tenke.

Det sies at de har blitt oppildnet av den største hatpredikanten av dem alle, som sitter som president i verdens mektigste nasjon og truer med å angripe alle som kritiserer hans land og landets økonomiske og kulturelle verdier.

Heldighvis kan vi stoppe disse hatpredikantene ved å ikke stemme på dem i valget om en måned, selv om mange påstår at valget kommer å bli hacket av den store hatpredikanten i vest og dermed gi disse hatpredikantene flertall på Stortinget.

Den overhengende trusselen om at vi alle snart kan blir påtvunget fremmede, Sunnmørske og unorske verdier har skremt nordmenn. Mange truer med å emigrere om dette skulle skje.
Stein Erik "Jeg-Er-Homo-Light" Hagen har allerede flyttet sin datter og formuen til Sveits.

Vi burde kreve at statsminister Erna Solberg tok tak i dette problemet øyeblikkelig.
Men hun er jo fra Bergen og kan rimelighvis ikke forventes å forstå alvoret.

Derfor er det ekstra viktig at vi finner et parti å stemme på som tar bestemt avstand fra disse hatpredikantene som truer våre ekte, norske verdier.


Thomas Thell


Stem dem bort!


ONSDAG 9 AUGUST:


Vi har sett at det er mulig.
Å forpasse de fremmedfiendtlige partiene i et valg tilbake til skyggene.
De fikk det til i England.
De fikk det til i Frankrike.
Desverre var valgdeltagelsen ikke tilfredsstillende.
Men de som gikk til stemmelokalene stemte dem bort.
Det viktige nå er at vi ser på Europa som en kraft vi kan styre uten at høyreekstreme partier tar over. Å ikke slippe taket i den viktige sekulære tanken.
Eller tanken på solidaritet.

I Norge har vi et meget viktig valg denne høsten. Europa`s øyne vil rette seg mot oss.
Vil vi velge å sitte sammen Polen og Ungarn og andre proteksjoistiske land og yppe om vår etniske storhet og suverenitet?
Gi blaffen i kampen om organisering og minstelønn for arbeidere i hele Europa?

Eller vil også nordmenn gå til valgurnene og endelig kaste ut vårt husrene rassistparti ?
Den store elefanten i rommet.
Hele verden ler av oss, for at vi later som den ikke finns.

Vi vet at vi aldri kan stole på disse politikerne. De lyver oss rett opp i ansiktet.
Ikke en uke går uten en "forsnakkelse" av noen av deres valgte representanter.
Som viser klart hvordan de vil regjere om de får makt.

Deres repektløshet for andre folk og kulturer er skremmende.
De hyller Trump og de heiet på Le Penn, og vi vil ikke nevne det de prater om rundt sine representasjonslunsjer og på sine lukkede partimøter.

La oss en gang for alle gøre opp med sånne partier og idiologier!

Stem dem bort! La Frp forsvinne inn i de mørke skyggene de kom fra!


Thomas Thell

Helse i hvert hullTIRSDAG 8 AUGUST:

Helsedebatten er vanskelig å forstå seg på når Solberg og Støre kaster milliardbeløp mot hverandre i forsøk på å stå frem i bedre lys.
Det var en forsiktig og høflig debatt der begge så like selvsikre ut. Solbergs kroppspråk er allikevel mer avslappet og overbevisende, selv om hennes argument er de samme.
Det er ikke en privatisering av helsevesenet hun vil gjennomføre, det er en annen kultur hun vil ha, bare en avlastning av de belastede sykehusene og sykehjemmene.

Så det ble nesten en kulturdebatt fra hennes side.
Støre har allikevel rett, den privatisering som Solbergs regjering så gjerne vil utvikle, er en kopi av det vi har sett i England og kanskje har hun også letet etter positive sider ved privatiseringen som er gjennomført i Sverige og som det nå er stor debatt om.
Privatisering betyr mer selektiv omsorg for de som kan betale, eller har ressurser til å bruke energi på å finne et bedre tilbud.

Det er lite trolig at AP vil reversere det som allerede har skjedd, da det ikke ennå har fått en så stor effekt. De håper gjerne at de nedlagte sykehusene i vest og nord vil være glemt om de kommer til makten. En viss tendens tll å privatisere både innom kultur og helsevesen har vi jo sett tidligere fra den rødgrønne regjeringen, om i en forsiktig og under en skjult agenda.

Å ha et fungerende helsevesen uten kø og med dekning over hele landet koster penger.
Det er noe vi burde ha råd til. Missnøye over sviktende helsevesen er noe som skader hele systemet og vi kan ikke la private aktører stikke av med den lette omsorgen og kaste dårlig lys over hele det offentlige helsevesenet.

Helse må være et statlig ansvar og det må oppdateres i samforstand med de som jobber og sliter for å hjelpe andre menneseker. Kanskje kan en overgang til seks timers arbeidsdag for alle innom helsesektoren være en reform som kunne skape stor optimisme og fremtidstro og få unge til å søke seg tilbake til sykehusene.


Thomas Thell
Den tredje statsmakten's retrett


MANDAG 7 AUGUST:


En gang trodde vi Internet skulle bli en kilde til opplysning og informasjon. Et sted man kunne innhente kunnskap om verden og landet man bodde i.
Der skulle man kunne lese aviser fritt, fra venstre til høyre, spennende og vågede kronikker og skarpe lederspalter. Vi så for oss en ny generasjon som hadde tilgang til mye mer informasjon enn vi tidligere hadde mulighet til bare gjennom papirutgavene.

Men langsomt så vi alt dette blekne. Journalister og fotografer ble sparket, større og mektigere mediahus tok over, pengesterke bildebyråer tvinget til seg fotografer på frilanskontrakt.
De pengesterke annonsørene tvang papiravisene på retrett og skapte stadige nye vilkår for de desperate nettavisene. I dag er du i demokratiets navn stengt ute fra viktige kilder i samfunnsdebatten, om du ikke har betalt et abonnemang. Den tredje statsmakten har krympet seg ned til fete rubrikker og sensasjonshistorier for å kjempe om deg som potensiell "kunde".
Unge mennesker har gitt opp avislesning på nett og er overlatt til fake news.
Som alltid er gratis.

En djerv løsning på dette, som i høy grad er et demokratiproblem, er å dra inn den statlige avisstøtten til aviser som helt har avgrenset seg til en betalt lesegruppe.
Samtidig som man øker bidragene til aviser som har en åpen policy.

Seriøs og fri jounalistik er livsviktig for et land som vil kalle seg demokratisk.
Det burde ikke være opp til markedkrefter og store mediahus å bestemme hvor åpent eller lukket vårt samfunn skal være. De fleste aviser har stengt kommentarfeltene; man så at rassister og idioter begynte å ta over.
Så hvorfor skal vi la reklameinntekter bestemme over journalistikken?
Det er opp til oss å finne en vettig politisk løsning.
Om man kan finne et vettig politisk parti.


Thomas Thell

Allah, tilgi henne..?LÖRDAG 5 AUGUST:

Man kan lure på hvorfor noen kommer på den idiotiske idéen å innvitere Sylvi Listhaug til et møte med unge muslimer. Har det gått dem forbi at hun konstant misstenkeliggjør alt som har med muslimer og islam og gjøre, at hun helst ser at det ikke kommer noen flyktninger hit i det hele tatt, at hun er rett og slett et rassistisk menneske uten empati for fremmede kulturer.

Det må ha vært meget pinlig for den høyst respekterte og modige anti-terror forkjemperen Muhammad Tahir-ul-Qadri, som taler alle terrorister til rette og viser til Koranen som veiviser for fred og forsoning.

Han kunne lett kommet med svært mange motspørsmål til denne stramme, norske politikerdamen, som satt og så ut som hun helst ville være hjemme i Sunnmøre hos sine egne etniske medborgere, enn i en sal full av mulsimer.

Han kunne spurt om det virkelig var hun som ville si nei til å hjelpe flyktninger i nød, om det var hun som stadig trakaserte muslimer med sitt politiske budskap, om hun virkelig hadde sagt det hun hadde sagt om muslimer og islam på lukkede møter når hun trodde at ingen hørte. Men å kaste vann på en gås som Listhaug så han øyeblikkelig at var bortkastet, bare på hennes kroppsspråk.

Han valgte det klokeste, å late som denne islamfiendtlige politikeren, verdenskjent for sin stilling i det norske rassistiske partiet "The Progress Party" ikke var der.
Stille hvisket han sikkert; Allah, tilgi henne, for hun vet ikke hva hun gjør.Thomas Thell

Meningsmålinger
FREDAG 4 AUGUST
:

Er det noen som stoler på meningsmålingene i dag?
Selv de beste instituttene eller selskapene har fått et dårlig rykte etter alt som har hendt i USA og England.
Den norske valgkampen går ganske stille for seg ennå, mens det i Sverige er full mobilisering, tross at det er over et år til deres valg.
Skal vi tippe kommer det meste av den resterende valgkampen til å skje på sosiale media, gjennom artikler skrevet av PR-byråer og tamme debatter.
Erna Solberg har allerede laddet opp med en FB side som er mer mennesklig enn politisk.
Alle skal prentes inn med hvor snill og folkevennlig Erna er.
Og visst er hun det, i sammenligning med sine kollegaer i Frp og for ikke å snakke om, hennes fortvilte Thather-kopi i England. Men nå er det nok. Hun må bort!

I vår egen prognose har vi ønsketenkt et resultat som helt skulle forandre vitaliteten på stortinget. Norsk politikk skulle bli spennende og unge mennesker skulle bli lokket til å arbeide politisk. Så la oss vippe pinnen og sende de lengst til høyre langt bort fra regjering og storting!Thomas Thell

LakselobbyistenTORSDAG 3 AUGUST:

Fiskere og folk på kysten har mange ganger hatt grunn til å slå seg på pannen over valget av fiskeriminister. Det gjelder AP like mye som de borgelige.
Men Sandberg er vel kanskje den mest skadelige fiskeriminister kystnorge noen ganger har hatt.
Ikke for at han vet like lite om kystfiskeres hverdag som alle ministre som kom fra Oslo eller andre innlandskommuner. Ikke bare for at han er en inntrønder og Frp.
Det alvorlige er at han synes å tro at oppdrettsnæringen er den kystfiskenæring som det må satses mest på. Det er som han ikke har en tanke på kystfisket, som i alle år har vært ryggraden i fiskerinæringen. En skremmende holdning til folk som bor og livnærer seg av havet på tradisjonell måte.

Hans måte å forsvare riggede forskningsrapporter som stiller laksebaroner i et fordelaktig lys, forsøket på å fjerne leveringsplikt for trålere, og nå denne e-postskandalen.
I sitt svar på kritikken, som kom fra alle kanter og en rekke sakkyndige, slår han fra seg, som den beste norske kopi av Trump og vi kan sikkert snart vente større angrep på alle medier som kritiserer ham, jo nærmere valgdagen vi kommer.

At Sandberg sitter i en regjering må vi se på som en arbetsulykke, grunnet særlig uheldige omstendigheter. Vi hadde alle ledd godt i august 2013, om noen hadde spådd at denne helt inkompetente personen skulle lede et departement. Nå er det ingen spøk lenger.
Men gjennom neste valgseddel, kan vi forpasse ham og alle i Frp tilbake til dít de kom fra, og møysommelig fortsette å utvikle det politiske landskapet til det bedre.


Thomas Thell
Er det noen snille nazister her?


Tyskland har et massivt folkelig motstand mot nazistiske organisasjoner


ONDAG 2 AUGUST
:

K
unne politiet handlet annerledes i Kristiansand og stanset nazistdemonstrasjonen?
Vi tviler på det. Det finns helt enkelt ikke nok kunnskap eller vilje i norsk politi, særlig ikke i en ganske stille og rolig by som Kristiansand.
Det er lite trolig at de trener så mye på å stoppe voldsomme, fanatiske menn med slagvåpen, godt kamuflert under uniformene.

Vi etterlyser derfor utdanning og trening og at PST kanskje blir litt flinkere til å informere det lokale politiet om hva som skjer. Uten tvil har PST overvåkning på de fleste av disse personene, i sine egne register, og gjennom samarbeid med Sverige og Finnland.

Selvfølgelig er det ikke en demokratisk rett å marsjere for å markedsføre en politikk som går ut på å utrydde eller "fjerne" alle som ikke er etninsk passende.
Akademikere ler av dem, alle rike med høye nok gjerder bryr seg ikke. Men vi har sett hvordan det kan gå. Hvordan ting kan forandres ganske fort om vi bare lar det skure.
Dette dreier seg om en organisasjon som støtter vår egen 22 juli-terrorist.
Som har fått lov å gå til rettsak mot staten for at han ikke blir bra nok behandlet.
Bare en sånn "detalj" i det "uskyldige" norske nazistiske panoramabildet...

Det som kunne fått oss til å overse politiet i Kristiansand for sin Kardemommetaktikk, var om de etterpå beslagtok symboler, flagg og ALLE pantbare eiendeler som bot for denne ulydigheten.
Men nei.

Selv der svek de oss. De tok bare navn. Noe som PST allerede har i sine data for lenge siden.
Vi anmoder på det sterkeste at PST tar sin oppgave på alvor og på en aktiv måte hjelpe politiet i sånne situasjoner.

Eller må det mobiliseres en arme av venstreradikale og muslimer for å jage nazistene på dør...?Thomas Thell

Velg den smale veienTIRSDAG 1 AUGUST:

Valgdagen nærmer seg.
Enda ganske stillferdig. Men fler og fler artikler om partimedlemmer skrevet av konsulenter dukker opp her og der.
De legger alt i et behagelig lys og vekker sympati.
Valget kommer til å stå mellom Støre og Solberg.
Det nye regimet.
Eller det gamle som vi har levt med i stort sett siden krigens dager.

Denne regjeringen har slitt hardt med sine støttespillere og har ikke fått lagt mye tid på strategiske manøvrer i offentlig sektor. Sånt krever fler enn bare en mandatperiode og en sterkere stilling på stortinget.
I stedet ser det ut som de har staplet brikker på de gamle, og stikk i mot deres flotte individteorier, har den offentlige sektoren vokst.
Til synes planløst og helt uten tanke på brukerne.

Støre kan, om han vinner, stort sett overta landet som det var og av erfaring kommer de ikke til å forandre mye av de reformene Solberg rakk å sette i verket.
Så lik er politikken deres blitt, den ene har nærmet seg den andre.
Derfor er det viktig å ikke la valget bare stå mellom Støre og Solberg.

Vi må løfte noen av de små partiene på venstresiden så vi får en motvekt til alle fremskritt på den ytterste høyresiden. Vi har en unik sjanse om vi endelig en gang tørr å stemme på et parti som Rødt, for eksempel. De kommer aldri til å få noe stor makt, men med en tillitsvekkende partileder som Bjørnar Moxnes og hans partifeller, som aldri har latt seg korrumpere av det politiske kameraderiet, kan vi få nye og viktige politikere inn i stortinget, som kan sette fingeren på det liberalistiske lurendreieriet.

Om nok mennesker tør å vri klokken mot venstre.
Så langt fra Frp som overhodet mulig.Thomas Thell
MAIL TILL LEDARSIDAN
Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.
Futuresound of Jemtland, Norway, Sweden.
Internet e-mail: redaktion@skandinaviskkommentar.com
Design by Futuresound of Jemtland Graphics & Multimedia Arthouse Copyright © 1997