Arkivet
Förstasidan

Torsdag 1 maj 1997:
Fredag 2 maj 1997:
Måndag 5 maj 1997:
Tisdag 6 maj 1997:
Onsdag 7 maj 1997:
Fredag 9 maj 1997:
Måndag 12 maj 1997:
Tisdag 13 maj 1997:
Onsdag 14 maj -1 juni 1997:
1.Maj-talet
Klämdagens grymma grepp
Vässa pennan för EMU-debatten !
Ericsson och EMU-anpassningen
PC till förbannelse
Klämdagens grymma grepp - (2)
Möte med ett 80-årig födelsedagsbarn
Floden som lär oss
Redaktionell omgruppering

up
TORSDAG 1 MAJ 1997

1.Maj-talet som (nästan) försvann


(efter en lapp som ramlade ur Erik Åsbrinks ficka)

Ärade Östersdundsbor. Kära jämtar.
Från denna balkong på Stortorget är det som om jag vill göra ett stagedive ned i folkhavet för att riktigt känna hur ni vill ta i mot oss som när vi faller på väljarbarometrarna.
Jag och socialdemokratin litar på er !
Jag tror ni kan förstå hur bra det kommer att bli när vi riktigt kommer till skott. När alla försäkringssvindlare, simulanter och andra förstörande krafter inte länger tvingar oss att spara för att betala deras lurendrejeri.
Vi behöver människor som vill arbeta, inte stämpla och säga nej till våra företagare som inte törs anställa människor av rädsla för att de kommer att kräva lika mycket som när de får socialbidrag och inte arbetar.
Det är såna arbetsskygga tendenser som får Volvo coh Ericsson att flytta och det måste vi snart inse, gott folk.
Jag kommer just från en lunch med pojkarna Wallenberg som har lovat oss att inte flytta alla sina företag till utlandet och det är vi tacksamma för.
Vi kommer att belöna dem med skattesänkningar så att de i fortsättningen också kan hjälpa oss att bekämpa arbetslösheten.
Företagsamheten är viktig, ja vad vore väl Östersund utan butiker och industrier. Det är tur vi har företag som vill offra sig och stanna här för att ni skall få arbete.
Det har varit mycket snack om lönerna och självklart måste vi sänka dem för att bli konkurrenskraftiga. Men vi skall samtidigt sänka arbetstiden med två timmar per dag fram till 2020. Det blir åtskilliga minuter varje år att roa sig på.
Jag vet att många skolor är hotade med nedläggning här i Jämtland och det skall vi se positivt på. Det är ett tecken på att IT-samhället är på väg in även här uppe i obygderna. Nu kan eleverna läsa mera hemma och använda datorn och Internet.
I framtiden kommer vi inte att behöva så mycket böcker och bänkar. Skolan skall bli en samlingsplats där man utbyter information och gör sina prov.
Skolan skall bli mera fritids så att säga !
Vi socialdemokrater skall åter vända opinionssiffrarna och vinna över moderaterna till nästa val, tro mig. Marknaden vill gärna ha oss socialdemokrater nu när vi har vänt Vänsterpartiet och all den sortens ideologiska drömmar ryggen. Vi vet ju hur marknaden skall klias på ryggen. Se bara vad vi gjort med budgetunderskottet.
Nu får kommunerna åter miljoner till sina bolag och kan stimulera entrepenörandan så att billig arbetskraft och okräsna medborgare får komma fram och visa hur man skall satsa.
Själv har jag varit rådgivare i Ryssland i deras demokratiprocess och där har vi mycket att lära. Där har de inga socialbidrag att lita till och det skall vi inte ha i Sverige heller. Det är en skam att så många måste förlita sig till sådana institutioner och speciellt här uppe som ni har odlingsbar mark lite överallt att odla mat på till vintern .
Vi skall bli ett garvat folk igen, ett folk som överlever på den bärkraftiga miljö som finns med turister som kommer för att se hur vi kämpar på och sköter den vackra naturen som vi lever av.
Det är trist att konspiratoriska gäng och elaka element försöker att förstöra den stolta tradition av regeringsmakt som socialdemokraterna har byggt upp.
Dessa bakåtsträvare skall brännmärkas som de kommunist- och moderatlakejer de är, som inte vill att Sverige skall bli det socialdemokratiskt uthålliga och förnybara samhället vi behöver.
Jag ber om att ni har tålamod och tror på att vi tillsammans skall räkna oss fram till den nya Sverigemodellen som åter skall sätta oss på världskartan.
Skriv gärna till oss i Bryssel och berätta vilka idéer ni har och hur ni kan bidra till nya arbeten eller nya föreningar. Vi behöver er tankekraft !
Vi har alltid någon som läser e-posten, även brev kan vi ta emot om ni skickar dem som vykort.
Jag tackar för att ni alla mötte upp här idag och hoppas att jag personligen kan komma upp till er nästa 1. maj och slippa att sitta här i EU-kansliet och tala till er över en videolänk. Jag ser dessutom bättre ut i verkligheten än på storbildsskärm.
Tills då, kämpa på och kom ihåg att det är tack vare socialdemokraterna att ni har ledigt idag! Tack!

K.K.C.


up
Fredag 2 maj 1997

Klämdagens grymma grepp


Vi vaknar.
Vi har ont i skallen efter allt 1. maj-firandet.
Vi ångrar vad vi åstadkommit.
Vi är mitt emellan 1 maj och en vanlig måndag och tror inte speciellt mycket på framtiden.
När vi fick se Göran Persson i Aktuellt sjunga Internationalen i Göteborg gick den grymma sanningen upp för oss.
Det var en hemsk syn där man bad till en gud om att karlen skulle få sjunga Helan Går eller något i stället.
Vi stängde av TV-n och ångrade djupt att vi tog på oss uppdraget att skriva Perssons tal.
-Vi måste ju leva, försöker Rolf lamt. Waara som hela tiden protesterande fräser och går in till sin ateljé.
Vid varje uppgång mot en högkonjunktur, får vi frågan om vi kan skriva optimistiska och medryckande tal för socialdemokraterna och denna gången satt vi verkligen på en ekonomisk avgrund och slog till.
Tyvärr.
Vad annat kan vi säga än att det inte skall upprepa sig.
Vi vill hellre att moderaterna vinner än att Waara lämnar oss, så allvarligt är det.
Vad är det här för jävla dynga, sa P.O. vår duktiga korrekturläsare och slängde manuset och gick hem.
Vi kämpar hellre i motvind mot moderater och andra vanstyreprofeter med P.O. ombord än att glida omkring i högkonjunktur och grammatikaliskt mörker utan en sådan förstklassig korrekturläsare.
Klämdagen stryper oss nästan och vi undrar om vi kan komma tillbaks med hedern i behåll.
Skriv inget om EMU sa de.
Kläm åt Bildt och högern och få publiken positiva till Persson var uppdraget.
Nu sitter vi i kläm mellan samvetet och verkligheten.
Kära läsare, förlåt oss.
Vi kunde undanhållit Er denna information, kära läsare, men vi tror att ärlighet varar längst.
Var barmhärtiga, surfa inte från oss.
Vi skall ta vårt reningsbad i helgen och komma igen.
Även om vi skulle bli en socialdemokratisk tidning någon gång, skall vi förbli oberoende.
Måtte vi försvinna i cyberrymdens oändlighet om vi inte kan hålla det löftet efter detta !

K.K.C.


up
Måndag 5 maj 1997

Vässa pennan för EMU-debatten !

Debattörer, politiker och andra engagerade människor börjar nu komma fram ur gömmorna efter att ha vässat vapnen för EMU-debatten.
Vi hoppas att inte alla yttringar kommer att hamna i DN-debatt och andra stelnade och friktionsfria medier. Själv kommer vi att dra det lilla barret till stacken och snacka för vårt motstånd mot detta vansinnesprojekt som har gubbarnas stämpel av lekstuga på sig.
Vi kommer stärkta att peka på den överstatliga och federala effekt EMU kommer att få på sikt, där också finans- och skattepolitik så småningom tvingas komma under EUs reglering.
För att bildliggöra våra argument kommer vi att dra paralleller, där man kan känna igen sig i det lilla och vi drar oss inte för att vara subjektiva och känslomässiga i våra argument.
Det är så många redan som är objektiva, sakliga och på ett rationellt sätt vill förklara för oss fördelerna vid EMU.
Fast vi fruktar att det kommer att bli tufft och faktiskt tror vi inte att denna gigantiska snöboll går att stoppa. Inte ens av oss - !
Det är redan så mycket pengar och prestige i planeringen.I alla uppgörelser som finns i samband med EU, politiskt och ekonomiskt, på det affärsekonomiska och nationella planet finns det finstilta och outsagda klausuler som syftar till en allt större överstatlig kontroll som är med och binder samman hela EU-projektet.
Skall man med EMU kontrollera priserna och inflationen, leder det också helt klart till att man måste kontrollera att inte lönerna för arbetare och tjänstemän håller sig på en rimlig nivå.
Om det är en gammal, bitter dröm om att bilda en federation som är bättre än USA skall vi inte påstå, men att det inom en tio, femton år kommer att finnas ritningar som gör unionen till federala medlemstater under en central finansiell regering är vi ganska säkra på.
Vid den tidpunkten kan man undra vart fredsprojektet EU tog vägen, då en federal stat med så mycket kapital att försvara, inte kan tillåta att krig, konflikter, muslimer eller upprorsmakare äventyrar de finansiella intressena.
Om inte Euromyntet för med sig en fredssuggestion, som kommer att ge oss en ny världsideologi med blommor i gevärspiporna...
När allt kommer omkring kommer kanske ändå medlemskapet i EU att framstå som en lättköpt säger för anhängarna i förhållande till svensk anslutning till EMU. Det finns skräckscenarios i medlemsskapet som motståndarna kan väcka en och annan Svensson med.
Risken är att vi kommer att bli kallade domedagsprofeter och liknande, men som man säger, shit happens.
Bättre att kämpa mot skiten än att drunkna i den. < BR>
K.K.C.

up
Tisdag 6 maj 1997

Ericsson och EMU-anpassningen

Så ser vi, genom Ramquists utspel i EKO-redaktionens lördagsintervju ytterligare ett exempel på hur ECUn kommer sakta rullande in i Sverige .
Det blev ett ramaskri efter uppgifterna om att Ericsson nu utreder möjligheterna om att lägga sitt huvudkontor utanför Sverige.
Regeringen är strax ute och öppnar för en specialbeskattning, något som är ett falskt utspel. EMU-samarbetet kommer också att reglera sådana särskilda beskattningar.
I ett EMU-Europa är det svårt för oss att ha specialpriser även för direktörer och spetskompetens, vi måste anpassa oss där också. Det är ännu ett argument som kommer att tillgripas i debattens hetta framöver om hur vi genom ett EMU-samgående kan rädda företagen att inte flytta sina direktioner utomlands.
Kom nu ihåg att "utomlands" är ett annat land i Europa. Inte Asien eller USA.
Europa måste också kämpa för att ha samma förmåner som andra länder i världen och det vet Ericssons VD mycket väl och är kanske hans press på regeringen om att påskynda ett godkännande av EMU-samarbetet.
Nu måste vi hela tiden komma ihåg vilket beslut EMU är för Sverige och Europa. Det är ett av de viktigaste besluten Sverige kommer att fatta på kanske över hundra i demokratins namn. (Här hoppar vi snyggt över händelserna med den svenska Tiger under andra världskriget, som i sanning var ett dolt och odemokratiskt beslut).
EU-medlemskapet kan inte jämföras då det bara var ett första steg mot en ekonomisk och politisk federation, och för människor i allmänhet inte såg ut att vara annat än en tull- och passbefriad union med rörelsefrihet för folket.
Nu kommer folk i andra hand, nu är det frågan om hur pengar och priser skall kontrolleras på alla plan så att Europas suveränitet kan bevaras.
Fram till denna dag är det i stort fråga om Tyskland, Frankrike och i någon mån England.
Mindre och mer opålitliga länder, som Italien, Spanien, Grekland och Sverige kommer under alla omständigheter att spela andraviolin.
Visst kommer vi i ett EMU-Europa att kunde påverka utvecklingen mot arbetslöshetsbekämpning, ingen ansvarlig politisk makt vill annat än full sysselsättning. Men att tillåta en "okontrollerad" lönesättning är en helt annan sak som man vill lösa genom att ha en gemensam valuta och en överstatlig riksbank.
Själva grundstenen för den utvecklingen som ligger i Maastrichtavtalet är att konsumtionssamhället skall fortsätta att vara den bärkraftiga delen Europas vidare utveckling.
Det står inget om ekologi, återvinning i miljövinnande syften eller självförsörjning.
Vår uppgift i första hand, som konsumtionsproducerande armé, blir att ständigt hålla garden uppe vad gäller priser och konkurrenskraft gentemot andra delar av världen.
Som vi ser det kommer det på längre sikt att kosta oss det stackars utarmade jordbruk vi har kvar och dessutom vår livskvalitet.
Livskvaliteten kan vi faktiskt behålla trots sjunkande löner och utanför kan vi välja välja en ideologisk fördelningspolitik som slår vakt om en viss grad av självförsörjning och en ekologisk balans.
Vi står alltid klar här för att kommentera EMU och slå tillbaka mot dessa Ramquistar som påstår sig vara ett nav som all svensk utveckling snurrar kring. Vi ser med skadeglädje mot den växande skara av ungdomar som till fulla kan fylla vilka byxor som helst i Ericssons glättiga direktionsrum, men som väljer andra kvalitéer än att jaga runt efter några skattekronor. Ungdomar som inte kommer att minnas Ramquist och hans idiotiska utspel för ett förvirrat socialdemokratiskt galleri som man vet hoppar högt bara de ser ett W i tron att det står för Wallenberg eller någon ynka direktör.
Det är härligt med ungdom som jagats ut ur sina fritidshem och som fråntas sina rättigheter.Man vet alltid att de kommer stärkta tillbaks och ändrar utvecklingen mot något nytt, mer demokratiskt och spännande.
Något som vi gammelhemsaspiranter är för åderförkalkade att se...

K.K.C.

up
Onsdag 7 maj 1997

PC till förbannelse

Vi fick problem igen.
Datorjävlarna la av och vi blev helt avskurna från världen.
Vi satt som blöta hunder i cyberrymden där sinnessjuka datorsnillen fladdrade runt som spöken och skrattade hånfullt åt oss.
Varför oss. Är de elektoniska fibrerna allergiska på nåt sätt ?!!
Först kom J.T.S. och tittade, petade, drog i en sladd och kliade sig i huvudet.
-Nej, fy sjutton, det här blir för mycket ettor och nollor för mig, sa han och gick på dass och satte sig med en serietidning.
Jag fortsatte att konfigurera, växla, hoppa mellan inställningar, dra ut och in kontakter, peta på moderkortet medan jag förbannade IT, cybervälden och alla dessa hjärnskadade mattegenier som hittade på dos, winsock, dll, setup och faens farmor.
Varför kan inte en vanligt genialisk vänlig sinnad person uppfinna en dator för oss språkmänniskor som knappt kan skilja på ettor och noller ! Rolf kom. Han tittade, slog lite försiktigt på hårddisken med en skruvmejsel, petade sig i tänderna ett tag och gick ut för att hugga ved.
-Ring Anton i lådan, han fixar det där ropade han över axeln i det han gick ut dörren.
-Vad -! skrek jag, -aldrig ! Du har väl inte ringt honom !
Det hade han inte och tacka alla gudar för det.
Anton, som alltid sitter med sina femton trasiga datorer omkring sig och spanar efter brevbäraren som kanske kommer med nya datordelar, är min största mardröm i datorväg.
Jag kunde se för mig hur han låg här på golvet med våra datorer i små partiklar, på väg ned till atomnivå, och hela vår redaktion skulle få byggas upp från grunden.
Kanske tillsammans med ny teleförbindelse, avlopp och ström.
Jag kände hur håret nästan stod rakt upp på huvudet bara vid den inre synen av Anton i aktion.
Bara minnet om hur han reparerade min förra Volvo !
Waara kom sist, nyvaken och hittade mig krypande på golvet i bar överkropp med svetten rinnande nedöver pannan letande efter en liten skruv som hörde till någonting i en av datorerna.
Han tog en målerpensel med rödfärg och skrev trasig på den ena datorn och gick in i ateljén.
Jag grät, jag gnisslade tänder och tvingade Rolf att köra de fyra milen till skroten för att hitta några dumpade datorer.
-Redaktörjävel, tror jag han väste då han klev i bilen.
Då han kom tillbaks efter fyra timmar hade jag just ramlat över hysterins branta stup och rakt ned i en flaska rödvin som lovade mig en datorlös och helt fridfull värld med nyvässade pänner och hvita papper.
Men trots mitt ganska nerlugnande läge bar jag ändå datorvraken in i vedboden, hämtade storsläggan och slog sönder de redan trasiga datorerna till småflis.
Det kallar jag terapi för en datapsykotisk cybernörd.
Vi kanske skulle öppna ett terapicenter istället !

K.K.C.

up
Fredag 9 maj 1997

Klämdagens grymma grepp - (2)

Vi har sett honom ofta.
Sanningen och moderaternas midnight rider som i konstitutionsutskottet gick till hårt attack på t. ex. Carl Lidbom för sin glömska och krävde ärliga vitnesmål av kolleger som var kallad till förhör.
Den förra regeringens försvarsminister.
Vice talmannen Björck.
Med sin arrogans har han stegat sig fram i landskapet och med sin snabba tunga aldrig varit svarslös för journalister eller media.
Han har alltid varit osårbar.
Tills striptease kom på honom med att ha mottagit gåvor som inte redovisats.
Gåvor som visar sig vara vapen, två pistoler och ett gevär av samlarvärde.
Vapen, som han själv påstår sig vara så samlarmässigt övärderliga att han knappt minns att han fått dem.
Ändå har han ansökt om och fått vapenlicens för dessa vapen han påstår det inte går att skjuta med.
Som försvarsminister och ansvarig för vapenköp och anbudsupphandling under den aktuella tiden, är det lukten av mutgåvor som sakta ringlar sig upp och lägger sig som en dis över herr Björck.
En annorlunda dag för honom att höra anklagelser om brott,anmälan och mistankar från experter på sådan juridik.
Han sitter i kläm kan man säga, och idag får han en klämdag i dubbel bemärkelse.
Kommer så detta avslöjandet att leda någon vart ?
Kommer man med detta att rensa ytterligare lite i arroganta politikers träsk, där de simmar omkring och tror sig ställt ovanför alla lagar ?
Nej, vi tror Herr Björck seglar undan och att det så småningom blir en en EU-standard på dette också, nämligen att beloppen för vad som skall anses som mutgåva och inte, kommer att höjas.
Med hänvisning till praxis i övriga Europa.
Tyvärr tror vi inte det blir något annat resultat.
Systemet förändras ständigt och politikers steg går allt längre bort från vanliga människor.
Om det nu finns vanliga människor.
Enligt EU-standarden...

K.K.C.

up
Måndag 12 maj 1997

Möte med ett 80-årig födelsedagsbarn

Vi hade stämt träff med det vitala fördelsedagsbarnet på vad fok kallar Gudruns Restaurang i Gamla Stan i Stockholm. Vi satt där jag och Waara och lyftade en bägare med vi väntade, lite nervösa för mötet med någon som många kallar ett medicinsk fenomen.
Att ha överlevd så många sjukdomar och nederlag utan närstående som stöttar och uppmuntrar väcker beundran hos många, men avsky hos andra.
Som man är rädd något man inte känner och kanske heller inte vill känna.
Hon var känt för i Sverige som den tidigare kommunistiska kraft som kämpade för ett socialtistiskt samhälle och som efter Berlinmurens fall blev dödförklarat efter att hennes familj i Öst-Tyskland och andra länder i världen dukade under för den nya marknadskapitalismen som utropade sig själv som den ultimata lösningen på världens alla problem.
Så kom då personen i fråga, vi blev nästan schockade när vi såg en spänstig och fräsch kvinna komma fram och presentera sig. Vi trodde det var en man måste vi genant erkänna och det sa vi också till henne.Hon skrattade och satte sig ned.
Vi beställde in mat, fiskrätter, öl och vin til oss alla.
- Vad skall vi kalla dig, frågade jag, C.H, VP, VPK, fru Ström,fru Werner eller vad ?
Hon log mot mig och sa att jag kunde kalla henne Gudrun för enkelthetens skull, det var ju lätt att komma ihåg eftersom vi satt på en restaurang som het Gudrun.
-Namn är annars besvärande, fortsatte hon, - jag har haft mina sju partners, och sliter nu med min åttonde så man börjar bli förvirrad över dessa namnbyten. Men nu skall jag inte byta namn längre, det är diskriminerande och helt onödigt. Dessutom känner folk mig för vad jag och mina bundsförvantar står för i aktivt arbete här i Sverige och det är det som räknas, inte sant !
Hon skrattade lite torrt och lyfte glaset med mineralvatten och drack. Waara satt och tecknade henne och hon ville gärna se, men Waara avböjde vänligt men bestämd.
-Jag förlorar stinget om någon ser teckningen innan jag är klar med den, jag är lite skrockfull på det sättet, förklarade han, gav Gudrun sin djupaste konstnärcharmörblick som även får åttioåriga kvinner att ömsa skinn. Jag sparkade honom på smalbenet, så leendet stelnade på lepparna hans. Den charlatanen, sitta här och...
Väl, kanske var jag avundsjuk på hans dragningskraft på kvinnor, men endå ! Jag samlade mig.
-Många säger att du, jag är norsk så jag säger du, många såger att du har börjat vingla på målet på dina äldre dagar, att din uppgift är oklar och att du flörtar ohämmat med högern i ditt politiska uppdrag. Vad säger du till en sådan kritik ?
-Nu skall vi komma ihåg att tiderna förändras, gränserna för vad som förut var höger och vänster finns inte så klara som förut. "Fienden" - hon tecknade med fingrarna, - är en annan.
Bara så sent som på åttiotalet var kapitalismen och högern lätt att definiera och alla visste att jag på på barrikaderna för en socialism som var sprungen ur Marx, lite Lenin och andra som hade som idé att låta människor komma till tals i samhället på ett nytt och annorlunda demokratiskt sätt.
Idag kan vi se i efterhand att många av mina systrar och bröder i världen som kom till makten delvis svek idérna och tok istället förtryckets genväg mot det många idag väljer att kalla Kommunism. Vi var på den tiden inte blinda för det, men tvungna att lita på de försök som såg mest lovande ut, sett i förhållande till det förtryck och den livslögn kapitalismen dominerade världen med.
Serveringspersonalet kom med fiskrätterna, nästan fersk torsk från Lofoten och det såg faktiskt gott ut. Waara mumlade nåt om att han var glad han valde vegetariskt. Vi åt lite i tysthet före jag fortsatte.
-Så kommunismen fanns inte, frågade jag och märkte hur det rykte i Waaras penna.
-Jodå, kommunismen som ett ofullbordat expriment, men som inte alls överenstämde med det mål vi jag hade för Sverige eller någon ursprunglig kommunistisk teori. Kommunism och socialism är lika varann och är som idé tacknämlig i den mening att de kan tolkas och verkställas så det passar med ett lands speciella kultur och traditioner. Min idé var att att ta det bästa från olika skolor, också även från socialdemokratin och inte fastna i den mall som t.ex. Sovjetunionen representerade. Det fanns hela tiden ett visst missnöje med Sovjets utveckling som skulla ha distanserat mig i mitt politikiska handlande om jag hade kommit i någon form av maktposition i samhället.
Och det hände som känt aldrig. Hon var dock en radikal kraft och en provocerande faktor gentemot det etablissemang som byggde den svenska modellen. Inte oviktig och många gånger hade hon ett avgörande ord med i viktiga samhälleliga beslut. -Efter det jag vet så doldes ditt missnöje med Sovjet ganska väl om man läser vad du kämpade för på den tiden, på sextio- och sjuttiotalet till exempel, mötte jag och såg provocerande på henne.
-Det är inte så konstigt, svarade hon och svalde ned en bit nästan fersk lofottorsk med mineralvattnet.
-Mina systrar och bröder runt om i världen tillhörde min familj, och familjen går man inte första taget ut och kritiserar och ifrågasätter i en politisk maktsfär som ögonblickligen skulle frossa i sådana uttaladen och vrida det på ett sätt som kunde få negativa konsekvenser för mig och mina närmaste. Men jag kommer så väl ihåg hur min sjätte make, om kvällarna när vi lagt oss, klaga över den misstanke och oro han kände gentemot vår familj utomlands, särskild i Sovjet.
Att berätta detta nu i efterhand känns konstlat och som en efterkontruktion. Jag kan ju inte gå resten av livet och ta ansvar för de grymheter min familj gjorde i andra länder med andra kulturer och förutssätningar. Låt de döda vila ifred. Så mycket vet jag att jag här i Sverige kämpade med demokratiska medel för en rättvis och mänsklig socialism. Min sjätte man fick beundrande blickar nästan helt från Djursholm och min sjunde make var en hjälte hos de flesta vanliga jobbare i Sverige.
Hon avslutade upphetsad och gestikulerade med gaffeln pekande mot mig med en sägersviss och kraftfull blick.
Och min nya partner, här rodnade hon lätt, himlade lite skämtsamt med ögonen mot oss, - hon är bara bäst !
Jag såg på henne där hon satt, med sitt odefinierbara åldrande och en blandning av grace och råhet som klädde henne. Hon liknade en fyrtio kvinna kvinna på många sätt, utan mycket rynkor, men ögonen var djupare.
Äldre på något sätt.
Händerna var vackra men gova i sin kvinnlighet, de rörde sig på ett sätt som passade kroppen. Kroppen som var som hos en kvinna där dragningskraften sitter i sammanfattningen av språket, intellektet och intensiteten.
Ögonen.
Det här var en kvinna som så avgjort inte hade gett upp och dragit sig tillbaks för att låta ungdomen ta över.
-Nu är du 80 år, fortsatt aktiv på den politiska arenan, har du något att erbjuda ungdom idag med ett åttioårig omskrivet budskap ? -Javisst, det tror jag. Marknadshysterin har gett oss en överdos av matriella värden där man som svag individ inte räknas. Känslan av svek sprider sig sakta men säkert når vi ser obehaget av den matriella mättnaden.Arbetslösheten kommer tillslut att slå knut på den marknadsekonomiska lösningen där arga mäniskor går antigen höger- eller vänsterut. Jag tror det kommer att bli en kamp igjen om ideologierna på vardera sida och jag kommer att finnas kvar med de goda lösningar jag alltid trott på när den kampen börjar för allvar.
-Så du tror inte du kommer att alliera dig med socialdemokraterna om du får chansen, frågade jag.
-Om det mest vidunderliga skulle hända, om de hittade tillbaks till ett spår som gjorde att vi kunde enas om mål och medel. Som det är nu kan jag bara stödja i olika sakfrågor, genom kompromisser, som en buffert mot moderater och liberaler.
De tog ut våra tallrikar och jag såg hennes åttonde partner stå otålig och vänta på henne, hennes tid med oss var över.
Jag hade så mycket frågor kvar men hoppades på en ny chans senare.
-Jag kan väl boka en intervju på 100 årsdagen, frågade jag skämtsamt medan hon gjorde sig klar för att gå. Waara var framme och hjälpte henne med kappan.
-Det är klart, sa hon och ga mig en fast säker hand och en lika säker blick.
-Förresten , ropade jag efter henne i det hon gick, vad tycker du om det de säger om Moberg i en ny bok, att han inte var socialist, utan liberal.
Hon vände sig om, såg på mig och sa: - jag tycker liberalerna skall hålla sig till Kalle Anka.
Så vände hon, kysste sin nya kvinnliga partner och försvann ut dörren.
I sannhet en bländande kvinna som ennu har mycket att ge.
Men i vimlet av alla borttappade ideologier och -ismer kommer hon dock att få en krånglig väg mot makt och inflytande.
Waara satt förtjust och stirrade efter henne och jag gick bakom honom för att se hans skiss.
-Det där var väl att ta i, sa jag da jag såg vad han åstadkommit.
Den föreställde henne på en sockel lik frihetsgudinnans, men i ett hav av guldmynt. Med en triumferande blick ser hon upp på ett stort hjärta hon håller upp som ett banner synlig för en grå, odefinierbar horisont. På hjärtat står det " Det förlorade hjärtat".
Vår romantiker hade slått till igjen.
Det tackar vi på redaktionen för, som vi också tackar små varelser på 80 år som fortsatt kämpar och letar efter sin identitet med tro på framtiden !

K.K.C.

up
Tisdag 13 april 1997

Floden som lär oss

Vi är snart isolerade.
Drabbade av vårfloden hotar vattnet att göra oss väglösa.
Vi har vår redaktion en bit in i skogen.
Med skogen bakom oss och en bro som ända förbindelse med omvärlden.
Vattnet sköljer redan nu bort gruset på vägen hitanför bron.
Vårt dyrbara grus sköljas ut i ån och försvinner.
Inte för att vi ropar på uppmärksamhet, vi är inte lika drabbade som i söderut med rasrisk och allvärldens översvämmade biflöden.
Det är väl inte värre än ett dataavbrott för våran del.
Inte har vi dörrstocken nedtrampad av besökare hellre. Vi är ingen jetset-redaktion precis. Kanske ingen kommer att sakna oss.
Jag ser Rolf är orolig för att inte kunna hämta posten och J.T.S. är förbannat över gruset som försvinner och räds för att bron vi byggde för åtta år sedan skall försvinna med vattenmassorna.
Jag tröstar med att vi har Internet, vi har telefon och i frysen finns ännu några falukorvar och fisk (nästan färsk) från kust-Norge.
Men vi sitter här och är bekymrade över våra futtiga problem, med huset högt över alla riskfaktorer.
Vi måste påminna oss om det serb-kroatiska paret som skall skickas tillbaks till Bosnien till en utbombad värld där det inte finns utrymme för blandäktenskap eller problem av den dimension vi är upptagna av.
Vi tänker på den socialdemokratiska beslutsprocessen inom invandrarverket.
är det vår generositet EU vill vi skall dra in på, är det främmande människor som skall betala uttorkningen av de biflöden som berikar vårt samhälle.
Varför måste vi tjata på våra läsare med sådana fakta i vårt moderna samhälle.
Det är trist.
Därfor tar vi vårisolering med fattning.
Vi kan i alla fall förmedla oss och skrika i cyberrymbden, om inte nu lagen om all jävlighet slår till (kanske rättvist) och bryter telefonkontakten så telefonnlinj


K.K.C.


up

TILLBAKS TILL LEDARSIDAN


Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden. Futuresound of Jemtland, Sofiavägen 1A, Brunflo, Sweden. Internet e-mail: kontakt@futuresound.se Design by Futuresound of Jemtland Graphics by Multimedia Arthouse Copyright © 2005