MANDAG 2 JANUAR: Et Nytt Norskt År
FREDAG 6 JANUAR: NHO¨s gjenbrukskonferanse
LØRDAG 7 JANUAR: Skisportlørdag
FREDAG 13 JANUAR: Å ta fanden ombord i båten
LÖRDAG 14 JANUAR: En syk form for demokrati
MANDAG 23 JANUAR: BLÅMANDAG FOR DE UTILSTEKKELIGE
MANDAG 30 JANUAR: NÅ SKAL VI HA DET KOSELIG!

TORSDAG 2 FEBRUAR: UNIVERSALSLAVEN CEVITA
MANDAG 6 FEBRUAR: SAMEBLOD TYKKERE ENN OLJE
TIRSDAG 7 FEBRUAR: HEKSER, HEDNINGER & DINOSAURER

FREDAG 7 APRIL: KRIG!


Mandag 2 januar:

ET NYTT NORSKT ÅR
Så er det her.
Det nye året.
Fullt av løfter og nye utsikter.
De fleste går inn i et nytt år med en optimisme og det er bra.
Vi har klart oss gjennom et voldsomt 2016 og
håper at vi skal snu trenden og få et bedre 2017.

De fleste vil bare ha et trygt liv og en mulighet til å forsørge sin familie og at vårt norske velstandssystem skal utvikle seg til fordel for selv de svakeste i samfunnet.
Andre igjen har store materielle krav, som er vanskelig å oppfylle uten at gapet mellom fattig og rik blir unødvendig stort.

Mange tror at Norge har et perfekt system som heller må beskyttes og bevares som det har alltid har vært og gjør alt for å forhindre nye veier og alternativ for fremtiden.
Gjennom storingsvalg har vi enda muligheten å velge vilken vei vi vil gå. Innenfor en viss ramme finner vi politiske partier med noen saker vi syns er viktige.

Noe hendte ved siste valg og vi fikk Frp i regjering. Nå har vi levt med Erna Solbergs balansekunst i 4 år, der hun trodde hun kunne temme dette partiet til å bli et respektert regjeringsparti.
Vi kan ikke se annet enn at dette var en stor politisk feilberegning. Frp er og har alltid vært et rasistisk parti, som kanskje er det eneste partiet som har en ideologi.
Det er en ubehagelig ideologi, som bygger på fremmedfiendtlighet, skattesenkning og “the survival of the fittest”.

La oss med det grønne skiftet også bytte ut dette feilskrittet i norsk politikk og vise at vi ikke vil ha et samfunn av fremmegjøring og rasisme!

Thomas Thell


Fredag 6 januar:

NHO's GJENBRUKSKONFERANSE
Tradisjonen tro har det vært tid for NHO's lille Oscargalla.
Nå som regjeringen har fått en vassekte klimafornekter og oljeboringsentusiast i Terje Søviknes (Frp). er det optimisme å spore i oljnæringen. Søviknes mener det er en overdrevet debatt og at et grønt skifte ikke kan gjennomføres uten oljebransjen.

Stein Erik Hagen er en selvskreven gjest på denne konferansen, så mye ut av alle forskjellige skap han har kommet og med stor fortjenenste.
"Det grønne skiftet? Hva er det?! Gjenbruk derimot er vi jo allerede så flinke til i Norge. Se bare på meg; jeg er homo light og kan brukes 2 ganger av 2 forskjellig kjønn. Noe som gjør mange helt vanlige seksuelle grønne av missunnelse. Et det kanskje det de mener med det grønne skiftet..?" ser det ut som han sier.
Nå skal det vel sies at det er flere stemmer også innom næringslivet som hevder at oljeboring i Barentshavet kommer til å bli et stort tapsprojekt og foreslår litt forsiktighet.

Overraskende er at AP nå ser ut til å snu når det gjelder komsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.
Etter alle år ved makten der de har forsøkt så godt de har kunnet å rasere livsgrunnlaget for kystfisket og skapt splid med aggressive satsninger på olje- og oppdrettsnæring.

Man ser nå hvordan pressen skryter voldsomt om fisket i Lofoten, det er en lobby av en annen verden som er i gang for å få klartegn til oljeboring i dette sårbare området. Jo bedre det går for disse "bortskjemte" fiskerne, jo bedre går det å fremme en "diversiering"  av næringsgrunnlaget i Lofoten og Vesterålen.
At flybasen på Andøya blir lagt ned er nok også et ledd i denne planen; -vi har mistet noe verdifullt, vi må få erstattning og nye, sikre arbeidsplasser.

Så NHO¨s konferanse, er egentlig en stor gutteklubb for lobbyister, som ikke er redd for å bruke kvinner i kampen om næringsrettigheter, skattesenkning og forverring av ansettelse-og arbeidsmiljø.
Direktøren for NHO, Kristin Skogen Lund skinner som en liten fotomodell på den røde løperen.

Mens LO¨s leder, Gerd Johansen, med nye tenner, holder seg kledelig i bakgrunnen, men ser mer og mer ut som en tannløs representant for det kommende, livsbevarende grønne skiftet og et stort arbeidsmarked.Thomas Thell

Lørdag 7 januar:

SKISPORTLØRDAG
Vi har kommet oss etter den pinlige langrennsesongen 2015, da pikene som ramlet i dopinggryta som barn, dominerte fullstendig. Heldighvis kom den sympatiske Sundby som en ilter terrier og gjorde kort prosess med den arrogante Northug. 2015 var vinteren vi fikk nok av den norske selvgodheten og vi trøstet oss med skiskyting, hoppsport og Netflix.

Denne vinteren er alt snudd på hodet. Det var som vi ble bønnhørte på en måte.
Men vi ville jo ikke Johaug så vondt som dette.
Vi er helt målløse over den prosessen hun må gå gjennom. Selvfølgelig visste vi at skisporten er politikk og big money og styres av en gamle menn med store privilegier og liten bakkekontakt.
Men at det ikke finns noen i apparatet rundt henne som kan gi henne gode råd er helt ubegripelig.
Skal det være god PR for en kjendis å sitte å gråte seg gjennom en hel pressekonferanse?
SKulle det vekke sympati og hos hvem?
Det førte til at vi sitter her med en følelse av at det må ligge en stor løgn bakom hele saken, som en slags statshemmelighet som vi må forberedes veldig langsomt for.

Men det er vel bare disse gamle gubbene på toppen av hirarkiet som har rotet det til igjen.
Så opptatt med å skylle alt galt på Russland, Putin og fandens oldemor.
Vi håper bare på at disse "sport"-dinosaurene snart blir byttet ut med tenkende mennesker.

Langrennstouren er en vits, jaktstarter med noen av de få beste som krangler om hven som skal gå først og dra, før den siste lille sprintetappen til mål.
Møljeløp med fall og beskyldninger i spekulative sprintløp.
Det er til helvete med hele langrennssporten.

Så takk Stina og Sergey og grattis Tande.
Northug og Kristoffersen har vi bare fått nok av. Good luck with Coop och Redbull.

Swischa gjerne over en million eller to til oss fattige skribenter.

På forhånd takk!


Thomas Thell
Ill:Live Olsen

Fredag 13 januar:

Å TA FANDEN OMBORD I BÅTEN

Noen ganger har man en drøm om å beskrive verden så alle kan forstå.
Å bli populær og stige å den mediale stjernehimmelen er vel kansje den mest voksende relgionen som finns i den vestlige verden i dag.
Muligheten av å få en stjerne i marginalen.
Sjansen til å etterlate seg et godt ettermæle.

Fristelsen er stor for en hver skribent å skrive viktige og treffende artikler om Trump og fremtiden for USA i lyset av det rådende mediabildet.
Om diktatoren i Syria og hans grusomme krigføring eller Russlands facistiske utvikling og Kinas undertrykkende regime.
Eller noe annet slagferdig som gir retten til en verdig plass i mainstream media.

Denne uken har alt sirklet omkring Trumps pressekonferanse og endeløse analyser om hva han virkelig mener og om hva han kommer å gjøre. La oss vente å se. Trump har kommet ombord i båten med folkets ønskeom en sterk mann, som kan løse alle problemer.
Kanskje er vårt syn på demokrati foreldet, noe som Trumps seier kan antyde.
Vi må her stole helt på det amerikanske folket, bare de har muligheten til å begrense eller stoppe sin president gjennom valg eller folkelige protester.

Her i Norge er det opp til oss å ikke miste perspektivet på vår egen utvikling, ved å la Trump påvirke vår politikk til det ekstreme. Vi vet at krefter er i gang for å kopiere det som har skjedd i USA.
På samme måte som under Thatcher-perioden, da markedskraftene og liberalismen innfiltrerte politikere på nesten alle plan.

Vi har en kulturpolitikk som er helt i grus, en miljøpolitikk som ikke har bærekraft og skille mellom fattige og rike vokser stadig.
Om vi tillater Norge bli et forretningsstyrt regime der Frp og lignende partier på høyrekanten får bestemme, kommer skadene til å bli verre enn vi kan ane.Thomas ThellLørdag 14 januar:

EN SYK FORM FOR DEMOKRATI

Noen ganger kan kunnskap være skadelig.
For mye av det kan blokkere sunn fornuft og rent bondevett.
Men man kan ikke argumentere mot et rettsapparat uten å møtes av kritikk for ens manglende kunnskap om lover og paragrafer.
Så man tenker; la disse menneskene holde på med sine farser, hva raker det egentlig oss.
Bare vi selv holder oss på sikker side av loven har det ingenting med oss å gjøre.

Jensen-saken, en skandale i det testosteronstinne politihirarkiet, der rankespill og lav arbeidsmoral hersker. En organisasjon med en likestilling på 80-tallsnivå og en mangfoldspolitikk som bare en blind justisieminister kan kjenne seg fornøyd med.
Saken lukter også dårlig lederskap lang vei og skulle vært løst internt.
Om en politimann er korrupt, bør dette kunne oppdages i tide og tiltak iverksettes for å forhindre at det gjentar seg.
Det er det vi skulle hatt arbeidsmiljøloven til, med internkontroll som skal sikre dialog og avdekke missforhold i systemet. Hadde de brukt millioner på lederskap og organsisasjonsutvikling på en seriøs måte, hadde vi sluppet den pinlige affæren.

Den andre rettsaken med vår egen særpleiede massemorder bare vemmelig.
Å spytte etterlevende i ansiktet på denne måten, gjennom å gi en ham muligheten til førstesideoppslag, er bare for grovt.

Denne syke formen for demokrati gjør oss til latter for hele verden.

Men hva vet vi.
I et rom med dommere, juristen og advokater kjenner vi oss bare som primitive analfabeter.
Nesten uten stemmerett.

Thomas Thell
Mandag 23 januar:

BLÅMANDAG (for de utilstrekkelige)

Det har dukket opp en liten misstanke om at den nye presidenten i USA ikke er helt ved sine sinners fulle bruk. Vi trodder på en mirakuløs vending da han inntok embetet, men ikke.
For oss var det ganske avgjørende da han påstod seg å ha forutsett Brexit og lovpriste UK for resultatet.
Men vi håpet i det lengste.

Israel godkjenner nå nye bosettinger, Kina sender hangarskip til Taiwan og den nye engelske aluminiumslady May er ventet på besøk hos Trump allerede denne uken, så man kan allerede ane at dette kanskje kommer til å bli ganske opprivende, for å si det mildt.

Nå hevder mange at kongressen og senatet kommer å bremse ham og det kan vi håpe på.
Selv vil han for det amerikanske folket, som han har "reddet" unna etablissemanget, beskylde disse usle menneskene for å stå mellom ham og Gud i hans korstog for USA.

Hans bruk av kristne metaforer og lignelser skremmer oss nesten mer enn alle radikale islamister vi har hørt. Fordi han har tilgang til en av de største krigsmaskinene i verden.
Spøken som på 70-tallet lød; nuke the fuckers var ikke morsom da, men absolutt mye mindre morsom i dag.

Men vi kan ikke annet enn å stole på det amerikanske folket.
Att de reiser seg og protester når de ser at dette går ikke bra.
I Norge er det vanskelig å forestille seg den fattigdom som har spredd seg i USA siden finanskrisen i 2008, en misære vi aldri får høre mye om og som så typisk fører denne typen av ledere til makten.
Men vi håper vi slipper krig og konflikter før han blir stoppet.

Visst, vi tror et samfunn trenger sine kapitalister og milljardærer.
Vi trenger økonomer og entrepenører.
Men vi må lære oss å luke ut og beskatte de som driver rovdrift på mennesker og går over lik for å øke sitt kapital. Man kan faktiskt ha et sunt menneskesyn og samtidig besitte kunsten å håndtere kapital.

Her hjemme kan vi ikke lenger skryte over å ha et demokrati mens vi velger ledere som har et insnevret syn på arbeidstakere, kvinner og invandrere. Vi kan ikke se det typisk norske ved å fortsette å late som Frp er et parti som hører et demokrati til og la de få ordet overalt med sitt degenerte budskap.

Så om det er noe vi kan lære av det som kommer å skje med konsekvensen av Trumps syke begjær etter å splitte og herske, i sitt eget land og i verden, så er det att vi må se å få en stopp Frp med alle tenkelige politiske midler.
For det samme kan så lett skje her!


Thomas ThellMandag 30 januar:

NÅ SKAL VI HA DET KOSELIG!

Det sies at man kan spøke om alt.
Akkurat nå, når mennesker blir avviste på flyplasser i USA og på utenlandske flyplasser på vei dit, er det som en hver spøk kjennes litt upassende.
Mange drar historiske paraleller til de verst tenkelige scenarier og mennesker drar impulsivt ut på gatene for å protestere mot den nye gale presidenten i det hvite hus.
Vi tror ikke det er noe galt med hans mentale helse.

Han, og mange maktmennesker har bare ganske enkelt oppfatningen om at verden må styres med hard hånd og uten pardon. De tror de har resepten på et perfekt samfunn.
Et samfunn og en verden der murer, trusler og individens liberale frihet til å forakte mennesker som ikke passer inn, er det eneste rette.

I Norge, der vi har en vane med å forakte muslimer, arabere og andre skumle folkeslag som ikke oppførere seg som det sømmer seg, er det mange som stilletiende jubler over at disse forbaskede inntrengerne nå endelig får på pelsen.
Ingen vil si det høyt, men vi kan ane at det også ganske snart blir vanskelig for late mennesker også her til lands, som ikke vil erkjenne sin norskhet eller integrere seg som det bør.

På NRK, i beste sendingstid søndagkveld, får en utdatert og fanatisk militærekspert komme ut av sin fortjente glemsel og fortelle oss hvor nære Sverige nå er å bli, ikke bare okkupert av Russland, men også så isolert at all hjelp fra NATO blir umulig.

Det som skjer i det hvite hus og all militærpropaganda som forsvarer NATO`s enorme opprustning langs den russiske grensen henger selvfølgelig sammen; Vi blir alle oppfordret til å ta oss sammen, være lydige samfunnsborgere, og at Gud er på vår side.

Mange av oss har erfaringer av familieselskap, der uttrykket "nå skal vi ha det koselig" skapte en uhyggestemning bland alle tilstede. Det som skjer i verden nå begynner å ligne veldig på en sånn tilstelning.Thomas Thell


TORSDAG 2 FEBRUAR:

UNIVERSALSALVEN CIVITA

I Klassekampen diskuterer Bjørgulv Braanen "teoriene" til Civitas fremste "ideolog", med en bekymring om at venstresiden blir angrepet på en ny flanke og kanskje forsøkt frastjålet sine idèer.
Om det er et kuppforsøk er det vel en av de mest idiotiske vi har sett, og det smerter oss å se hvordan en stolt avis som Klassekampen gir fra seg verdifull spalteplass til denne politiske syklubb.

Hennes utrolige påstand om at nasjonalisme og populisme må regnes som godkjente ideologier, er så oppsiktsvekkende at man nesten ramler av pinnen. At hun ikke har blitt tatt grundig ned for lenge siden er bekymringsfullt, da man skulle tro at det finnes skribenter nok på venstresiden til å avfeie disse ultraliberale tankesmedene med et enkelt pennestrøk.

Men nei, her fortsetter CIvitas blonde blogger, med et navn som aldri skal yttres av oss, å herje rundt på øverste spalteplass og får mennesker i kok om hvorvidt SP er like nasjonalistisk og populistisk som FRP.

Selvfølgelig er dette bare et forsøk på å normalisere det som skjer på ytterste høyresiden i Ungarn, Polen og Nederland, for senere å støtte Le Penn i Frankrike. Nå som Cevitas store helt, Donald Trump er innsatt som president i USA, virker det som om veien ligger åpen for Frp og deres nasjonalistiske seier.
De tror de allerede har en godkjent patent for et fullført oppdrag og en valgseier for Frp, med sin fantastiske teoretiske tryllesalve.

Nasjonalisme og populisme er ikke politiske teorier som man kan trylle en fremtid av.

Populisme er et begrep på politikere som vender kappen med vinden og ingenting annet.
Jo mindre mindre ideologi, dess mer populisme.
Eller kan noen fortelle oss hvor populistene har sine partimøter, hvor finns stemmesedlene og valgprogrammet deres?
Hvor er det populistiske manifest?

Nasjonalisme vet vi alle hva er.
Nasjonalisme er, og kommer alltid å bli, viktige deler av det vi kjenner som fascisme, nazisme og lignende politiske teorier på høyrekanten som hyller en ren rasepolitikk og den sterkestes rett.
Disse finns i alle kroker av det såkalte Fremskrittspartiet.

Partiet som med uante milliarder står klar til å skru klokken tilbake til idealer om Synnøve Solbakken.
Med god hjelp av skribenter som mot god betaling, er villig til å finne på hvike nonsensteorier som helst.Thomas Thell


MANDAG 6 FEBRUAR:

SAMEBLOD TYKKERE ENN OLJE

I dag gratulerer vi det samiske folket på sin nasjonaldag.

Det er et spesielt jubeleumsår, etter de 100 som er gått siden de første offesielle samlingen i Trondheim, da samenes sak ble løftet opp på til et nytt nivå i mange menneskers bevissthet.
Desverre kom tider etterpå med rasebiologi og undertrykkelse av vår urbefolkning, lik den vi har sett over hele verden når det gjelder forholdet kolonialister og urbefolkning.

Det er ingen grunn til å forsøke å pynte på den behandling Norge og Sverige har utsatt samene for.
Tross oljepenger og sameting er det ennå langt igjen til full selvråderett over Sapmi som strekker seg over fyre land, alle med hver sin kompliserte løsning på samefolkets kram om autonomi.

Fortsatt styres rennæringen av en splitt og hersk politikk, som alltid har skapt konflikter mellom de forskjellige distrikt og reneiere. Og jo tøffere deres arbeidssituasjon er, dess vanskeligere er det som vi alle vet, å kjempe for sin sak.
Ennå er språket et problem, midlene til språkopplæring er altfor små, som om det fortsatt var en slags stilletiende enighet fra "okkupantens" side, om at det er for farlig å la dette folket få for mye selvstendighet.

Men vi skal feire denne uken og se lyspunkter.
Mye spennende hender med den samiske kampen og mest gledelig av alt er at flere og flere unge mennesker i det samiske landskapet tar striden opp og kjenner stolthet over sine røtter. Vi ser med spenning mot et mangfold av arrangemang og forhåpentlivis også mange interesante politiske diskusjoner.


Thomas Thell

TIRSDAG 7 FEBRUAR:

HEKSER, HEDNINGER & DINOSAURER
Vi hadde ikke forventet oss mer av den første åpningsdagen av Tråante 2017 enn den flinke oppvisningen av talere på torget og den store, flotte statlige forestilling med kringkastingsorkesteret på Olavshallen.
Alt vel og bra, for de som liker festivas og høytidelighet.
Man kommer ikke unna det.
Vi synes Erna Solberg klarte seg bra, hun har folks sympati med sin trygge utstråling.
Selv om man kan ane en trett og lei barnepasser for Frp bakom fasaden.
Hun vet jo så godt at disse upålitelige matrosene er klar til mytteri og vil bare styre skuta mot nærmeste Trumphavn og slenge henne overbord.

Men på torget i Trondheim kunne man fantasere om at kanskje den samiske saken hadde blitt annerledes om hun hadde bestemt på den tiden. Ihvertfall har det i stort sett vært sterke kvinner som har kjempet på barrikadene.
Som Elsa Laula, som fikk til dette samenes Eidsvollsmøte i Trondheim 1917.
Tross alt hun fikk gjennomgå av gateløp i pressen, kanskje verre enn de trollene som sender hatmeldinger i dag.
For den gang var trollene den etablerte presse, i full offentlighet fikk hun passet sitt påskrevet av herremenn som anså at disse primitive menneskene ikke hadde annet enn slaveverdi.

I dag er det annerledes.
Vi har samer som tørr å si de er samer og til og med gayikoner som Erlend Elias Bragstad.
Men desverre har vi ennå også norske dinosaurer som Bjarne Brøndmo, som vil skru tiden tilbake til en tid da Norge var perfekt og taperne pent satt på plass i sine skap og aldri ba om hjelp.
Et Norge vi absolutt ikke vil høre noen fremtidsvisioner om.

Så all denne kristendommen rundt hele arrangemanget. Det kan bli litt for mye for oss hedninger, som finner religiøse øyeblikk i mange kreative sider ved den samiske tradisjonen.
Men vi skal ikke henge oss opp i det denne gangen. I kulissene er det mye spennende som skjer og ennå er det mange møter blandt mennesker på alle plan som vi må ta i betraktning, før denne uken er over.

Og så denne heksen igjen; Mari Boine.
Uten henne kan vi vanskelig tenke oss den styrke vi ser i samiske artister idag, i Norge, Sverige og Finnland.
Men ingen skal være takknemlige, eller glemme alle andre som står i kulissene.
De skal bare jobbe videre og ikke gi opp!
Og takke den samiske urkraften!Thomas Thell
Fredag 7 april:

KRIG
Bare de fartsblinde av Trumps mantra "Make America Great Again" kan forsvare det plutselige angrepet på Syria. Uten granskning eller FN-sanktion er dette en katastrofe for den skjøre stabiliteten som er oppnådd.
Igjen har uskyldige barn blitt brukt som våpen i en mediakrig der skyldsspørsmålet ennå på langt nær er avklart. Og nok en gang ser vi begynnelsen på enda en amerikansk invasjon, der målet om å etablere amerikansk demokrati helliger alle midler. Som i Afganistan. Som I Irak. Vi vet hvordan det gikk.

Med en gal mann i Det Hvite Hus, som ser ut til å ta sin rolle som verdenspoliti personlig, blir alt verre.
Men våpen, løgner og empatiløs arroganse ser det ut som han lett kan offre sitt eget folk i en krigføring som kommer å ende med forferdelse for millioner av fattige i USA.
For alle krigstrette i Syria og Irak kan det nesten ikke bli værre enn det er. Sånn sett kommer de å klare seg bedre enn det amerikanske folket om Trump fortsetter på denne linjen.

Når handelsblokader og synkende dollarkurs rammer USA, tvinger han sitt folk inn i en misære som de fleste amerikanere aldri hadde drømt om, da de valgte en president som skulle sette sitt folk først.
Ikke en gang de lengst ute på høyrekanten i USA står bak en president som vil øse penger på militære angrep på andre siden av kloden. Men med våpenindustrien og militæret på sin sin side, alle ivrige etter å prøve sine avanserte TV-spill lignende våpensystem, står vi oss alle slett. Også her, i vår amerikanske lydstat.

I dag er vi alle amerikanere.Thomas Thell


MAIL TILL LEDARSIDAN

Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.
Futuresound of Jemtland, Norway, Sweden. Internet e-mail: redaktion@skandinaviskkommentar.com
Design by Futuresound of Jemtland Graphics by Multimedia Arthouse Copyright © 1997