2016


Fredag 19 august: Norsk valgkamp
Mandag 22 august: Normalize PS:
Tirsdag 23 august: Plutselig privat PS:
Onsdag 24 august: Avisdøden
Torsdag 25 august: Søreides nye leketøyPS:
Fredag 26 august: I säng med NATOIll: Kkc

Fredag 19 august 2016:
Norsk valgkamp
Sammedraget av gårsdagens debatt må være ordet "annen".
Vi vil gjøre det på en annen måte, vi har et annet syn på problemet.
Det kjempes også for å være mest folkelig.
Erna Solberg strever for å få Høyre å fremstå som partiet for de akterutseilte.
Akterutseilt av Sosialdemokratene.
Noe som det ikke tar mange sekunder for regeringspartiene å minne om, for å slippe å svare på spørsmål eller å forklare sin ideologi.
For et parti må vel ha en ideologi?

Tydlighvis ikke.
Ord som kapitalisme, soslialisme eller ord som kan assosieres med disse skremmende begrep, er helt borte fra norsk debatt.
I kulissene står SV, et ynkelig alternativ til den vemmelige, fordekte Høyrepolitikken som rulles ut foran våre føtter.

Høyre har aldri og kommer aldri til å bli et parti for "vanlige mennesker".
Det har alltid og kommer alltid å være et eliteparti.
Men Erna Solberg er smart. Mye smartere enn Siv Jensen.
På en elegant måte har hun gitt Frp en illusjon av makt, samtidig som hun kjører en klassisk splitt-og-hersk metode
med sine samarbeidspartier.

Hun får Hareide å se ut som en naiv og svak kristenmoralist.
Hun får Grande ut på en reise til Kanada med Siv Jensen, noe som kommer til å skade Venstre mer enn hun regnet med.

I bakgrunden står Støre, som en patetisk hai i horisonten på den politiske andedammen, med sine desperate PR-konsulter og tror at AP kan vinne valget gjennom sitt gigantiske nettverk, byggd under årevis av politisk smøring og kameraderi.
Men om nettverket i en trål er aldri så rettmasket og fungerende, fisker den ikke om tråleren er moden for opphugging eller skipperen udugelig og gammel.

Norsk valgkamp har aldri vært mer kjedelig enn dette.
Ikke en gang Miljøpartiet tørr å stikke haken ut for annet enn en flytende og almenn miljøideologi, som gjør dem lett å latterligjøre.

Så Rødt da, som ingen våger å invitere på sine festlige debatter, der programlederne stråler som de er med i Sommeråpent.

Men mirakler kan skje.

Plutselig kommer kanskje virkeligheten og banker på de mediagodkjent partiledernes dør, med krav om tydlige svar om hvordan fattige og gjeldsutsatte mennesker i vårt rike land kan omstille seg til omverdenen uten å gå under.

Thomas Thell
Ill: Kkc

Mandag 22 august 2016:
Normalize
Stemningen i våre vestlige demokratier kan best beskrives med denne musikktermen.
Innom musikkbransjen er den blitt vanlig, og betyr at man kapper bort de høyeste og laveste tonene og presser musikk og sang i et slag godkjent format.
På sangen bruker man i stort sett alltid mer eller mindre autotuning, som helt eliminerer alle sure toner.
De fleste skulle bli forbløffet over hvor effektivt og eksakt disse plug-insene virker.

Når man overfører begrepet til politikken, kan man se hvordan over- og undertoner har blitt fjernet hos de fleste partier.
Spesiellt hos Fremskrittspartiet, som har skjøvet ut høylytte og brautende ledere som Carl I. Hagen og man kan også se hvordan Siv Jensen har fått lære å oppføre seg i overenstemmelse med den jevne, populistist-liberale fronten. Selv den mest høylytte av dem alle, Per Sandberg, ble elegant bestukket med en viktig post og har sikkert fullt opp med å lære seg forskjellen på fugl og fisk.

Nå må vi selvfølgelig påpeke at dette er i følge mediabildet vi serveres.
Måten "vanlige" mediakonsumenter blir matet med intrykk fra det som hender her og i utlandet. Noe som kan peke på at det er media som er skylden til dette, men det mest sannsynlige er at politikken har lært seg å håndtere media til sin fordel.

Noen ganger er det som om man tror at den kollektive hukommelsen også har blitt "normalized". Vi kan ikke lenger huske at Fremskrittspartiet en gang var like vulgært som den mannlige amerikanske presidentkandidaten, som vi velger aldri å nevne med navn.
Og når man ser Carl I. Hagen anbefale Listhaug som ny partileder, bør det ringe en klokke hos de som har evne til å tenke litt tilbake eller undersøke historien.

I løpet av det kommende valgåret får vi se om vi er modne for den typen av kalde, nasjonalistiske ledere uten verdenserfaring eller empati.

Om det skal forhindres kreves det at SV og Ap velger bort "normalized" og pakker opp den ideologi de har presset sammen til en liberal pakke som passer alle.Thomas Thell
Ill: Kkc

Tirsdag 23 august 2016:
Plutselig privat
Mange mener det samme, spalte opp og spalte ned er skrevet om det.
Det er noe det ikke kan skrives eller debatteres nok om.

Tenk på de kommunale tjenestene som har blitt privatisert og nå er vel etablerte ufordragelige "private selskap".
Med krav om lønnsomhet.
Plutselig finns det ikke lenger krav på innbyggernes beste og ingen ansvarlig person går å stille mot veggen om noen blir dårlig behandlet.
Alle kjenner den triste sangen.

Å privatisere Statskraft er mange ganger verre.
Selv om vi har kjent i flere år at Statskraft har blitt styrt som et privat selskap.

Menn i dress som flyr hit og dit i styremøter og bruker ufattelige summer på reiser, fester og årsmøter. Nå vil de ha alt dette på papir, så alle de tvilsomme utgiftene kan føres under en post som ingen forstår eller kan stille spørsmål til.

Dette er en viderføring av gutteklubben som dominerer Norges maktelite.
De vil tjene en masse penger på våre fosser og fall, store ledninger til milliarder har blitt llagt ut så vi kan sende norsk kraft til England og Tyskland, og for hver kilowatt som selges, blir vi mer og mer avhengig av en børs som vi ikke har den minste kontroll over.

Nå har vi den regjering vi kanskje fortjener og vi tror ikke at Ap er skulle vært klokere i denne avgjørelsen om de hadde sittet ved makten.

Men i opposisjon har de muligheten til å sig stopp, vårt valgløfte er å aldri selge.
Sammen med med SV, Mdg, KRf og gjerne Venstre, burde de stå opp i benken på Stortinget og protestere høylydt.

Mens vi venter på at det skal skje og at PR-konsulenterne til Støre finner ut at strømprotest er sexy nok for media, vil det fortsatt komme fler artikler og debatter.

Man skal aldri gi opp!


Thomas Thell

Ill: Kkc

Onsdag 24 august 2016:
Avisdøden
I Sverige har det største mediaselskapet Mitt-Media lekket ut at de kanskje må si opp 70 % av sine journalister. Dette ble avkreftet etter en proteststorm i de fleste andre aviser i Sverige.


MittMedias består av18 lokalaviser, elve gratistaviser, digitale medier, kommersiell radio, webb-tv, trykkerier og apper.
De har kjøpt opp aviser som ingen andre, med tanke på stordriftsfordeler og monopol.
Etter å ha strømlinjeformet alle aviser, tynnet ut i journalistrekkene og lagt ut store deler av avisene til annonseskribenter, såkalt annonsørinnehold, med minimal henvisning, for å få leserne å tro at det er vanlige jounalistjobb, har allikevel lønnsomheten på 3 milljarder blitt for liten.

En ny styrelseleder ble kaldt inn og nyheten om radikal nedskjæring "lekket".
Etter mediastorm og kultur- og mediaminister Alice Bah Kunckes offisielle harme over Mitt-Medias trusler, har jammen Mitt-Media mage til å komme med forslag og kritikk på den pågående mediautredningen som ventes om to månder.

Nå er et møte bestemt med Alice Bah Kuncke og Mitt-Media, forhåpningsvis for å sette foten ned og fortelle Mitt-Media hvor mediaskapet forventes stå, i det minste til neste valg om to år.
Situasjonen er ikke ulik den i Norge, der også stordrift og sammenslåing er dagens melodi.

Som Klassekampen påpeker, er aviser og spesielt lokalaviser, også et infrastrukturproblem, der avisstøtten er avgjørende og distribusjonen for papiraviser like viktig som å vedlikeholde veier til de som bor utenfor byer og tettseteder.
Store selskap som kjøper opp aviser med økonomiske vanskligheter skal ikke bestemme denne demokratiske retten til informasjon.

Nå ser det desverre mørkere ut for de små avisene i Norge enn i Sverige. Vi har en regjering som ikke ser verdien av å ha lokalaviser over hele landet, vi har mediehus som bare sikter inn seg på å ta over det digitale annonsmarkedet.

Men siste ordet er ikke sagt, og vi tror ikke det kommer så langt at et flertall på Stortinget vil godta en utvikling som lar papiravisene dø ut.
For mange gode krafter finns for at dette vil skje.

Thomas Thell


Ill: Kkc

Torsdag 25 august 2016:
Søreides nye leketøy
Vi forstår at Grande velger å distrahere seg med pokemon under noe som skal kalles forsvarsdebatt. Vi liker hennes leketøy mye bedre enn Søreides lek med forsvaret.
Vi vet jo alle at det meste er allerede bestemt, debatten er mer et spill for galleriet.

Selvfølgelig må forsvaret forandres etter den utviklingen som skjer.
Ingen kriger kommer å se ut som de gjør på de utallige filmene fra andre verdenskrig som NRK elsker å vise uke etter uke.

Vi er midt oppe i en høyteknologisk forsvarutvikling der vi er like avhengige av NATO som vi er av internett og om vi vil det eller ikke, kommer ikke kommandosentralene å ligge i Norge en gang, om det verste skulle skje.

Noe de verste krigshisserne håper på.
Som vil erobre Russland og gjøre det om til en demokrati man kan "stole på".
NATO bryr seg ikke noe om mennesker hverken i Nord-Norge eller Russland, desverre.
Men det er jo meningsløst å ønske seg en alternativ utvikling av forsvaret, så lenge vi har den regjering som vi har.

Men med den nye verneplikten, med alle tøffe jenter som får prøve seg i forsvaret, er det allikevel fristende å drømme om en forsvarsutdannelse som også kunne gangnet landets politistyrke, en slags kombinasjonsforsvar som kommer oss til gode også i fredstid.

Bedre enn den helt ubrukbare hjemmevernsstyrken.

Men desverre har denne regjeringen allerede tatt de viktigste strategiske beslutningene. Mengder av nytt utstyr er importert for NATO`s beste og vi er en av de viktigste produsentene av høyteknologisk krigsmateriell til de nye basene som nå bygges i rask takt langs alle østgrenser.

Så bare spill pokemon, du, Trine Skei Grande.
La den søte Søreide leke med de barske guttene.
La henne tro at hun noen gang får spille det spillet som de holder på å lansere på forsvarets gutterom.


Thomas Thell

Ill: Kkc

Fredag 26 august 2016:
I säng med NATO
Det finns ingen gränser för alla komplimanger, hyllningar och tillrop Joe Biden får av alla vänner av USA. Hans liv är som en film av sucess och tragedi, han är karesmatisk och övertalande som ingen andra i Obamaland.

Han tycker om unga flickor, han tycker om Sverige, han tycker om Stefan Lofven, han vill bara krama sönder hela Sverige, så mycket tycker han om oss.
Och Stefan kråmar sig, Moder Svea kroppar och bugar sig, hela etablissemanget står på tårna för att sträcka sig för en kindpuss med denna vesterns stora patriot!

För nu räcker det inte med att vara sambos.
Det räcker inte med att vara samarbetspartners.
Öva i Norrland så renarna skvetter och norrmännen jublar.
Det är bara som halva inne.
Nu måste det på pränt. Sveriges signatur på ett papper.
Fullständigt medlemskap eller ni kommer gå förlorat som ett brev på rysska posten, hviskar Joe Biden i sängkammarn hos Stefan.

Se på Norge, säger Joe, hur bra går det inte för dom.
Och vi behöver Jaz-teknologin, Stefan, hviskar Joe.
Vi måste samarbeta om allt om vi skall rädda framtiden!

Hela världen skall bli en perfekt demokrati.

Skynda på nu, innan fel man blir president i USA!

Thomas Thell
MAIL TILL LEDARSIDAN


Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden. Futuresound of Jemtland, Norway, Sweden. Internet e-mail: wordst@papafahr.com Design by Futuresound of Jemtland Graphics by Multimedia Arthouse Copyright © 2005