Ill: Kkc

MÅNDAG 14 OKTOBER 2019:

Nyamko Sabuni är, till vår överraskning, den som fullständigt försvinner i höstens första partiledardebatt. Hon tycks längta till opositionens sida, som inte verkar bry sig.
Finns det verkligen behov för Liberalerna, som nu fullständig osynliggörs i regeringsbilden och bländas ut av Kristdemokraternas Barbie, som satsar hårt på att ta över både Åkesson's och Kristersson's roll på högerflanken. Det osar populism av henne, från kärnkraft, till sjukhusköer längre än längst och människor som inte törs gå ut på gatorna. Rena skräckscenarios, som är populismens bästa kort. Tydligen går det hem, det ser man ju, tyvärr, lite överallt, inte bara i Europa.

Annars var klimatdebatten skämmig. Att börja komma draganes med kärnkraft, modell ofarlig och ren, dot com, kommer att bli opostitionens kvarnsten.
"Det är "Fossilhögern" mot alla oss som vill samarbeta för ett nytt hållbart Sverige, där alla hjälps åt och inte lämnar miljöarbetet åt individen", sa Löfven efter debatten i ett eftersnack.
En riktig smaskig tårta i ansiktet på opositionen. Fossilhögern!
Läckert utspel!En klassiker!

Man kan bli vimmelkantig av Löfvens balanskonster i den svenska, poltiska verkligheten och den som påstår att han gör det för maktens skuld, och inte av övertygelse, måste vara fullständig blind. Aldrig har väl Sverige sett en sånn hårdnackad balanskonstnär av en politiker, jag tror även Olof Palme kommer till kort i många av dessa övningar med Liberaler och Centern.
Socialdemokraterna har annars en stor jobb med att städa upp bland betongsossarnas tveksamma miljöengagemang. Socialdemokratin har inte varit nån förebild vad gäller klimat och miljöarbetet. Nu har dom sista chansen innan nästa val.
Fackföreningarna är full av miljöförnekare som bör pensioneras snarast!

Att landsbygspolitik plötsligt har blivit en moderat och kristdemokratisk hjärtefråga är inte särligt seriöst, deras lösning för landsbygden är bara billig fossilt bränsle och laddstolpar i hela landet ca. 2045.
Här har regeringen en stor chans att äga hela landsbygdsfrågan, genom att avvika från den föråldrade principen att ha balans i statsbudgeten, enligt den Perssonska devisen. Som en svensk familj med tro på framtiden, lånar för att lyfta sig ur är sin fattigdomsfälla,
måste Sverige rädda sig undan det högerspöket som står och trampar i farstun.

Lånade pengar kan visst vara väl investerade pengar.
Det finns nog med kapitalstarka och välfödda företag och banker som borde skattas till en nivå så att dessa lån kan nedbetalas utan stora skattehöjningar för vanliga knegare på landsbygden.

Det finns ingen orsak att vänta på en polsk lösning, där högern bländar människor med höjda bidrag, medan man i övrigt bara låtar samhällsbygget förfalla.

Vi måste alltid komma Sverigedemokraterna i förköpet och det borde vara möjligt.
Ge fördelar åt landsbygden med stora kapitaltillskott och ökade ansvarskrav till kommuner och landsting. Beslut som direkt kommer att överrösta den rädsla som sprids överallt.

I migrationsdebatten har opositionen ännu flyktningkortet att skrämmas med. Man tror inte det är sant, att man viger en halv timme till ett ämne som bara uppmuntrar till rasistiska och främlingsfiendtliga åsikter. Åkesson kommer faktiskt lite i skuggan, med Kristersson och Ebba, som vill att världen gör som Polen, Ungern och Norge. Satsa på utspekulerad arbetsinvandring, finputsa sina nationella gener, och blunda för flyktingproblemen.

Lofvens beslut 2015 och hans fasta åsikt om ett Europa och en värld som delar på börderna i en oviss framtid med stora, kommande flyktingskriser, är en hållbar migrationspolitik.
Långt ifrån den rena, vita migrationskudden som opositionspartierna vill vila sina rasistiska ärthjärnor på.

"Det är ni som drar ner på socialtjänsten i Göteborg just nu", va en fin replik i debatten, levrerad av Sjöstedt på sitt bästa. Efter att Kristersson i kriminaldebatten, klagat på att socialtjänsten inte har nog pengar till uppföljning och förebyggande arbete.
Göteborg har ju som känt ett liberalistisk/moderat styre numera.
Som Kristersson inte kan glänsa så värst med.
Fast han försökte. Lika hjälplöst som vanligt.

Kriminaldebatten är annars som en dålig dokumentar, där det mest handlar om inlåsning och att kasta bort nycklarna från högerns sida, skrik efter flera poliser och att det här är resultatet av en flyktingpolitik som gått amok.
Att problemet med gängkriminalitet är något som egentligen kräver en flertalsregering, som med kan reagera med snabba insatser på flera fronter, är ett faktum man inte tänker på alls. Nu måste det lirkas och förhandlas, inte konstigt det går sakta framåt.
Men framåt går det faktiskt, om vi kan läsa statistiken rätt.

Sverige är i ett spännande, nästan hisnande läge just nu. Med klimatprotester och en stor ungdomsrörelse som inte kommer tolerera flera tomma löften. Och en populistisk kraft av miljöförnekare som det görs allt för lite från regeringen sida att mota i grinden.
Med argument, beslut och synlighet som kan uppmuntra den unga generationen att tro.
Tro på att politik inte behöver lösas med populistiska, diktatoriska metoder, där man bara skjuter problemen framför sig.

Det var annars en högst balanserad debatt, som man kan förvänta sig av debattledare som tycks vokta debatten för fula ord och oreda i sandlådan, framför att ställa utmanande motfrågor.

Annie Lööf liksom försvann i det stora och hela, tillsammans med Sabuni, dom syntes knappt. Åkesson fick fick spela kränkt när Sjöstedt drog fram rasistkortet.
Det var hans största insats i debatten.

Vi är besviken över Löfven's tama ton i migrationsdebatten och den bräddade SD flanken.
Finns det någon partiledare som har kraft och energi till att slå i bordet, så är det honom.
Det hördes helt in i Norges regering här i somras.

Sjöstedt tappar sin publik så fort han hetsar upp sig, det är hans stora svaghet.

Som vanlig tycker vi mest synd om Moderaterna.
Att ha en sånn fjant som partiledare måste ju va som en mardröm.

Men verkligen, Nyamko Sabuni, vi trodde på henne! Men hon är tyvärr inte duktig nog, och vi tror inte det finns tid att utbilda henne innan Liberalerna åker ur riksdagen vid nästa val.
Det måste finnas lite glöd och karisma i en partiledare.
Att vara vacker räcker inte.

Det var det sorgligaste med hela debatten.


Thomas Thell

 
Ill: Kkc

ONSDAG 25 SEPTEMBER 2019:

Mot alla odds och som en överraskning för även de mest initierade, dömde den högsta domstolen i London, i full enighet, Boris Johnson's stängning av parlamentet som ulaglig.
Högst sannolikt blir Boris Johnson den kortast sittande premiärminister i Englands historia, och det är svårt att se hur Brexit-projektet kan att fortsätta.
Ett nyval och en ny och icke manipulerad folkomröstning som säger Remain, är trolig.

Vi har aldrig trott på Brexit och sett på det som ett projekt som Boris Johnson nu har satt på sin spets. Som ett arrogant upptåg, klippt rakt ut av elitskolornas studentkårparlament, där de odlar forraktet för vanliga människors önskan om en fungerande demokrati.
Här pekar vi självfallet ut mobbarna, de med flest guldskjedar i sin ärvda, medbrakta låda.
De som har som sport att domnera sin omgivning med härskartekniker som vässas och utvecklas i privata och hemliga nätverk.

Domen är ett slag för Boris och hans överklassmobbare.
För Norge's Brexitanhängare, och den norska upper-lip mentaliteten mot EU-samarbete i alla former, är det ett saftigt knäpp på näsan.

Men mest är det ett slag i ansiktet på Dominic Cummings & Co.
Cummings, denna osynliga, "geniala" politiska arkitekten i bakgrunden, som utan hämningar bygger sina politiska luftslott utan tanke på konsekvenserna.
Sådana människor borde hållas långt borta från alla politiska arenor.

Speciellt makabert blir det när detta händer i Storbritanien.
En gang ett Imperium. Nu bara en baksträvig EU-partner som genom sina politker i alla år har protesterat mot de flesta av EU-besluten. Kramande sitt ålderdomliga penningssystem, sitt enorma koloniala rånbyte i Bank of England och en fantasibild av det nerbrottade Imperiet.

Det är de rika drömmarna, Imperiets lobbyister, en liten klick verklighetsfrämmande överklassmän som hela tiden och i alla år, har gjort allt dom kan, lagligt och olagligt, för att hålla imperiets låga brinnande.
Denna falska låga har nu förd Storbritanien till dagens kris.
Först genom en manipulerad och olaglig folkomröstning.
Och nu senast genom ett försök att sabotera parlamentsarbete för ett framtvingad Brexit.

Detta är ingen märkedag för demokratin.
Det är bara en pinsam dag för Storbritaniens uråldriga och icke funktionerande politiska system, att högsta domstolen tvingas sätta stopp för den fars som har påförd Storbritanien stor skada sedan den manipulerade folkomröstningen 2016.

Vi hoppas att det snart blir slut på alla Brexit-charader, så det viktiga EU-samarbete kan fortsätta i en tid där det inte finns utrymme för egoisme eller imperialistiska äventyr.
I den klimatkrisen vi är mitt uppe i, krävs det av oss att vi lämnar dom patriotiska och nationalromantiska drömmar om evig växt och börjar samarbete om vad som kan räddas kvar.

Rikedomar och överflöd är som känd till ingen nytta när klimatsammanbrottet kommer på oss lika överraskande som denna domen från högsta domstolen.

Som blixt från klar himmel.


Thomas Thell

 
Ill: Kkc


ONSDAG 11 SEPTEMBER 2019:

Det känns som Norge är återerövrad.
Från kortsiktiga vinster och klimatförnekare, som inte vil annat än makt.
Låt oss i alla fall kalla det en halv seger innan Stortingsvalet 2021, och att klimatfrågan och en önskan om hållbara läsningar håller i sig hela vägen till den valdagen!

Vi kan tacka Greta Thunberg, men kanske för Norge, det viktiga samarbetet Oslo uppvisat, med sin stora satsning på miljö, kollektivtrafik och ett tydligt mål mot ett hållbart samhälle.
En hållbar huvudstad, där dom gått före och blivit ett skyltfönster och en förebild för hur en stad kan kraftsamla för klimatet.

De två största pariterna, AP och Høyre, som dominerat norsk politik i all politisk tid, känns det som, fick backa över hela landet. AP måste lära sig en läxa om dom vill betyda något för väljarna vid nästa val. Att regeringspartier går tillbaks är väl inget sensasionellt, men i det här valet där också FRP blir decimerad kraftigt, är det inget annat än vad man kan kalla en seger för vänsterkrafterna i Norge.

Allt för länge har man låtit det skura och gå, men när även klimatet hotar ta död på oss om vi inte styr landet rätt, så reser folk sig och säger till.

Grattis Norge!


Thomas Thell

 
Ill: Kkc


FREDAG 30 AUGUSTI:

Vad är det för fel på karln?
Varför kan han inte fatta att det sticker i ögonen hos den jämna norrman, när han gång efter annan blir tagen med att vara en milljonär som inte har styr på sina milljon-investeringar?
Det är den andra valrörelsen han blottar sig för angrep från sina politiska motståndare.
Han borde känna dom vid det här laget.
Illojala, maktlystna högerpopulister, som med skadeglädje villigt pekar ut för norska NRK, mot en felinvestering i hans ärvda pengar. Anonymt, såklart.

Vi känner många millionärer, som ärvt pengar och ägendom.
De flesta har ett bankkonto med fast ränta i tillägg till sina jobb, några har aktier och fonder.
Men dom är inte sosialdemokratiska politilker med ett ansvar att leva som dom lär.
Att peka på att Olof Palme också var "rik", är så fräckt att man häpnar.
Hade Støre halften av hans karisma och talgåvor, vore AP i regering för länge sedan.

I valrörelsen 2017 rådde vi Jonas att avgå och lämna över till Hadia Tajik.
Nu kan vi inte se den lösningen längre.
Nu verkar partisekretera Stenseng och nästledare Tajiik mer som sjuksköterskor åt en förvirrad man som pratar om sin bestefars pengar och hur han litar på fondmäklare.
Han kan inte ens förklara det skadliga för samhället om skolor och äldreomsorg drivs med profit av kapitalister som inte ens bor i landet!
Det är som ordet profit och kapitalist är lika skadligt att använda som R-ordet.
I stället kommer det nån lam metafor om att förbjuda sugrör i statskassan?!

Støre bär skulden för partiets förluster genom att inte ha fingertoppskänsla nog att fatta vilket politisk landskap han lever i.
Hans desperata och hjälpeslösa rådgivare/stödspelare, från tankesmedjan Agenda, till journalister i AP-pressen och många ordförare, bär skulden för att inte vara ärliga nog att säga att han har tappat greppet.

Vart fanns hans näve i bordet när svenska socialdemokrater kom i munnhugg med regeringen efter Moskéangreppet?
Eller når Stefan Löfven fördömer rassister, och Erna Solberg skyller på svenskarna?

I dessa tider är det extra viktig, nästan livsviktigt, att vid envar anledning som finns, stå upp för och vara en röst för dom som föll offer i 2011. En näve i bordet.
Inte för AP bara. För alla oss norrmän som avskyr denna högerregeringen.
Som vi måste få bort. Från kommmuner och fylker. Land och Rike!

Det är trist, mycket trist.
I den elaka politiska världen av Trump och Boris-smitta, behövs en ny generation av unga, djärva socialdemokrater, som vill upp och kämpa för ideologi, rättvisa och jämställdhet.
Nu står dom med skämskudden och vet ingenstans att ta vägen.

Partiet kommer förlora sina bastioner i Nordland, Troms och Finnmark.
Något som är så otroligt och nästan osannolikt, när man tänker på att man förlorar till Senterpartiet. Bondepartiet!
Som inte har lagt två pinnar i kors för de nordligaste regionerna någonsin!
Inte för att Arbeiderpartiet var en räddare i nöden på 70, 80, ....talet.
Dom kastade sig som en blind disippel över oljerikedomarena.
Sket i båda kustfisket och det karriga jordbruket i norr.

Men det er en ny, grönare generation nu.
Klimatkrisen har skapat ett uppvaknande, även hos unga socialdemokrater.
Visst kan alla bli mijlöpartister, eller rösta på Rødt eller SV.
Men vi behöver mångfalden och AP behöver vänstermotståndet.

Så ta din hatt och gå, gamla man, så fort valet är över.

Det finns många unga människor, om ni orkar leta, som vare sig har meetoo-stämplar på sig eller är vilse i fondspekulanternar himmel.
Som med mod och karisma är redo att reformera ett säckigt socialdemokratisk parti.

Mot en spännande och bärkraftigt politisk framtid!


Thomas Thell


PS: Fan vad Warholm sprang i går! Grattis, helt otroligt!
Sport är jätteviktigt för en nation. Speciellt när man känner för att hänga sig, om man råkar kolla ut på det döda, högerpolulistiska landskapet.
Så kom igjen Warholm och Ingebrigtsen och alla norskar i alla grenar!
Trösta oss punkt Nu!

 
Ill: Kkc


TORSDAG 22 AUGUSTI:

Det är svårt att förstå sig på lokavalskampanjen i Norge 2019, även för oss norrmän.
Inte att många utanför landets gränser bryr sig mycket om vad som händer. Norge är trots allt ett bortskämd, rikt land för de flesta.
Alla problem är stort sätt I-landsproblem, som tydligen vållar Norges politiker världens politiska huvudvärk. Man har pengar i överflöd, men vill bara spara och låtsas som man är ett vanligt industriland, bortom lax och olja.

I en månad nu, är det trängselsskatten, bompängproblemet, som har tornat sig upp.
Plötsligt har det vuxit fram ett medelklassuppror, om att det är på tok för dyrt att värna om miljön. Att få bukt med de stora föroreningarna i de större städerna.
Bilisterna har fått nog!
De har fått jättebidrag för att köpa el-bil.
Bilskatter och avgifter har sänkts med milliarder.
Enorma vägprojekt ligger i startgroperna. Tågen har skyfflats ut på privata händer.

Men nei, bompängen som tillsvarar ett busskort i månaden, tar knäcken på de stackars bilisterna.
Man tänker usökt på barnvisan, "Älgerna protesterar" .

Tack vare att MDG, Norges lilla miljöparti, är med och styr huvudstaden Oslo, har de satt klimatet och miljön på den politiska kartan. Dom har fått skryt och mycket debattid, deres budskap har slungats ut genom statsmedia och allehanda kanaler till de olje- och laxdomnade stugsittarna. Som helt klart inte är berädda att ridån skall gå ner för klimatet riktigt ännu.

Thunbergeffekten har slagit hårt och nått den yngre generationen, som kommer hissa MDG's flagga i topp i många kommuner och landsting.

Men regeringen och dess fyra partier bråkar bara om bompängen. Regeringskris, typ.
Inte ett ord om klimatet, bara om bilisternas utgifter.

Jo, det är klart, det finns ett uppror.
La oss inte sopa något under mattan, här skall allt upp.
VINDKRAFTUPPRORET!
Vindkraftparkerna skall finnas ute till havs, så de inte förstör den vackra naturen!

Inte ens MDG törs yttra något om hur kusten förstörs av laxodlingar.
I vindkraftsdebatten lägger de sig flata för vindkraft till havs.

I Norges största och viktigaste vänstertidning lockar dom med en korvtång för nya abonnenter, med en bild av två allvarsamma ungdomar i ett slakteri, hållande en bunt korvar.
Bli prenumerant och få en "pølseklype".Vi vet inte vad det är.
Det är kanske vi som ställer för hårda krav.
Vi tycker ju att köttindustrin har fått rätt så bra med annonsplats i alla media.
Över hela världen. Skövlade regnskogar bär vittnesmål.
Skall nu denna forna kommunisttidning springa deras ärende?

Eller faller norsk köttproduktion som ett mirakel under samma rena, miljövänliga, bärkraftiga kategori som norsk oljeproduktion, enligt statliga oljebolaget Equinor..?

Det kanske är ett djupt, politisk skämt, som vi inte kan fatta, för att vi har varit i exil för länge.
Vi kanske redan är exkluderade?
Men vi hittar röstsedeln, den ligger där och vi skall banne mig befinna oss i en vallokal i Norge när dagen kommer.

Förhoppningsvis kommer det snart barka loss med riktiga debatter, bara regeringen har kommit överens om hur mycket mindre bompäng bilisterna skall betala.

Kanske trillar också poletten ner hos oss vad gäller kommunister, korvklypor och slaktannonser en vacker dag.
Kanske medan vi i yttersta hemlighet hetsäter en biff på nån bar nånstans.

Men först efter att ha vi har investerat hårt i den nya veganfonden på börsen.
Norwegian climate style, yeah!


Thomas Thell


PS: Norsk media kablade ut terroristens egen förklaring som sanning.
Det var visst inte så farligt; -han ville bara skrämmas...
Stormande in i Al Noor Moskén med två laddade jaktgevär och en hagelbössa!?
Inte konstigt att muslimer i Norge är rädda.

Ill: Kkc


TISDAG 13 AUGUSTI:

Så brakade valkampen igång i pittoreska Arendal, en dokkversion av Almedalen. Men här har dom portat de värsta högerkrafterna, som liknar NMR.
Det mesta av den första valdebatten handlade om bompengar, tränselskatten, som började som ett sätt att betala för nya vägar.
Dom var menade att finnas tlll finansieringen var klar, men då politikerna såg hur mycket pengar som kom in, fortsatte denna solida kassako.

Nu har trängselsskatten fått nya förtecken, för bättre miljö och mer kollektivtrafik och det har funkat, människor vänjer sig till så mycket.
Tills detta Bompengpartiet dök upp, som en parodi på ett folkuppror, tillsammans med uppror mot vindkraftutbyggnad.

Sedan blev det debatt om egendomsskatt, som kommunerna bestämmer själv, visar det sig, men där missbruket av makt är stort och skatten rammar fattiga. Ser man Oslo och sättet dom hanterar skatten, med undantag för de minsta äganden, så är det inte mycket att debattera.

Det är roligt att se/höra norska politker debattera klimafrågor. Man tänker på all nya konsesjoner som delas ut även mitt i denna klimatkrisen, för att oljebolag skall leta mer olja.
LIlla MDG, miljöpartiet står tillsammans med Rødt, norges mesta vänsterparti och SV den "sosialistiska" alternativet, som tidigare regerade tillsammans med AP, sossarna. För en mer aktiv miljöpolitik.

Det är MDG, miljöpartiet, som kommer att forsa fram i lokavalet, som det ser ut och det hörs också i publiken i Arendal. Miljöfrågan har slagit hårt blant unga människor och dom är trötta på de traditionella partierna.

Över denna veckan tornar molnet från attacken på muslimer i en moské.
Regeringspartierna skyller på Internet och R-ordet går inte yttra, trots att regeringen består av flera politiker som överallt dom kommer till, häver ur sig främlingsfiendtliga yttringar.
Senast var det justitieministern som vill att flyktningerna som plockas upp av räddningsbåtar i Medelhavet, skall sättas i land i Afrika, "där dom kommer ifrån".

AP, sosserna, ser ut till att gå mot sitt värsta nederlag, de har en flat partiledare, som kämpar för att se ut som en man av folket. Senterpartiet är deras största utmanare, de har skaffat sig en hög, populistisk profil och kränger hårt av en äcklig, nationalistisk ballast, som saknar både ideologi och humanism, för att kämpa om högerpopulistiska väljare.

Man blir trött av denna ankdam av låtsaspolitik, i världens rikaste land.
Vi hoppas det kan hända något oväntad under den här veckan, som kommer avgöra valet.
Men tydligen kommer den nya terroristen inte att störa den korta och intensiva valrörelsen.
Friheten att hata muslimer sitter djupt hos många och skaver i hela den norska folksjälen.


Thomas Thell
Fotomontage: Kkc


LÖRDAG 29 JUNI:

Gratulerar till Liberalerna och det klokaste och mest spännande ledarvalet i Sverige!

Nyamko Sabuni är inte en politker som vi delar så många idéer med, men hon kommer att stå som en viktig politisk, positiv symbol för den öppna modellen Sverige tidigare stod för.
Nordens första afrosvenska partiledare!
På samma gång är det en knäpp på näsan till hela det politiska bländavita landskapet som inte hunnit i kapp att spegla samhället i stort med representativt inval av mångfalden.

I den ständiga frågan om högersextremism, är Nyamko Sabuni en kraft som kan stämma SD i bäcken, och kanske få dessa partiledamöter att sluta yttra ord om invandring som det första dom gör när dom öppnar munnen.

Men det kommer hänga på hur Liberalerna klarar att samlas om sin partiledare och hur deras mediastrategier planeras och eventuellt lyckas.
Det är inte osannolikt att hon, med en god plan, kan få Liberalerna att växa, och skapa sig en central roll i det borgerliga blocket vid valet 2022. Att hon kan jobba sig upp i en position som statministerkandidat genom att tukta alliansen, är heller inte helt utopisk.

Men när man ser på hur situationen ser ut på det borgerliga blocket; en ganska trist och deppig samling partiledare utan kraft och framdrift, vore det klokt av Nyamko Sabuni att ligga i den postitionen hon ligger nu och avvakta.

Det är upp till Löfven och hans förhandlingsskicklighet att övertyga Nyamko Sabuni om fördelarna vid att fortsätta ett mittensamarbete, kanske med en ministerpost efter nästa väl, om hennes hunger efter störra uppgifter kan måla sig med en position under Löfven.
Eller är hennes ambitioner för stora och kan få henne på fall...?

Vi tror att den nya ledaren för Liberalerna passar bättre in i det samarbetskollektivet av jämställda politiker, och ett samarbete med partiledare med en utvecklad kvinnosyn.
Att tänka på är också dessa partipolitiska kompromisser man i framtiden måste böja sig för.
I syfte att förhindra en högerkurs som kan ta farliga vägar.

Vår omedelbara reaktion på valet, är att det skall bli skönt att släppa Björklunds eviga tjat om skolan medan opinionssiffror och förtroende hela tiden stupade runt honom.

Liberalerna bör tacka sina liberala gudar för att bli räddat ur knipan på detta osannolika Sabunistiska sätt!Thomas Thell
Fotomontage: Kkc


MÅNDAG 25 JUNI:

Åter igen blev Sverige snuvat på rätten att arrangera de Olympiska Spelen.
Intresset har varit lågt jämt över, bara då det fanns två aktörer kvar, steg hysterien i media och någre fler tvivlande individer blev omvända.

Vi ser det som en hedersutnämnelse, snarare än en förlust.
Sverige är inte korrupt nog att släppa loss de krafter som omgärdar och går för sig i skuggorna under sådana jättearrangemang. Väl har reglerna stramats upp när det gäller incitamenter och mutor till dom som röstar.
Men alla vet att festerna, prostitusjonen och utnyttnande av kroppar till billig arbetskraft och sexuella tjänster kommer finnas lättare tillgänglig för de rika och kriminella i Italien än i Sverige.
Sverige har inte koll på allt, men bättre koll än de flesta länder på traffiking och kriminell droghandel.
Sverige är ett tråkigt land i så måtta.
Åre är väl mest kontinentalt vad gäller säkra rum och möjlighet till å festa loss på riktigt, som många kallar det.

Så vi får bjuda på det, medan vi skickar de fattigaste skattebetalarna i Italien en tanke av solidaritet och förståelse.

Men sport är viktig, kanske något av det viktigste som finns för att holde en demokrati eller vilket samhälle som helst, samman. En gång i framtiden kan vi kanske se " rena" arrangemang där pengarna blir använda till det de skall och inte försvinna på vägen.

Vi får hissa flaggan för den sportsliga insatsen Sverige kan göra, något som er med att höja motivationen för alla svenskar. Många, som kanske sätter sina uppsparade slantar på att resa till ett OS, eller alla oss som följer med i media.
Tänk på OS i Lillehammer, där Sverige "förlorade" spelen till Norge.

Men vi vann den finaste och svåraste medaljen, Guldmedaljen i ishockey, som också bjöd på ett rafflande show.
För inte att förglömma Marie Lindgren, Pernilla Wiberg, som gjorde en strålande insats.
Thomas Thell
Fotomontage: Kkc


MIDSOMMARAFTON 21 JUNI:

Den norska djuralliansen, ett gäng djurrättsaktivister, skapade en stor explosion i den trygga, norska tablåTV-rutan denna veckan. Googlar man grisprogram får man upp en massa träffar med Greta Gris, samt Henrik Schyffert, så klart, som älskar att äta kött. På norska google får man upp glada grisar på fribete och Nortura, norges största grisproducent.

Den norska katastrofen till Landbruksminister, Olaug Bollestad, Kristelig Folkeparti, ror så det forsar i norska debattprogram och tidningar, arm i arm med Nortura. Så i otakt att det ser ut som en båt i malström på väg utför forsen.
Det kommer helt avgjord att bli en viktig sak i valrörelsen.
Ännu en klimatkris som den sittande regeringen inte hade en aaaning om.

Det är inte stort bättre i Sverige förstås. Det går inte att driva grisproduktion i stor skala utan att bli som en underbetald fångvaktare i en konsentrationsläger, väntande på att kriget skall vinnas och att segrarna skall lägga ett lock på sanningen om vad som gick för sig bakom dom vakra kulisserna. Och visst har Norge vackra kulisser, som är som gjord för att dölja de mest groteska händelser.

Tills några unga, modiga idealister, Greta Goes Gerilja, typ, kommer och visar vad som verkligen finns i den läckra gräddbakelsen.

Vi kan inte fatta och begripa vart dessa politiker och maktmänniskor av landbruksprodukter varit de sista 20 åren, då man överallt på internet har sett bevis på djurmisshandel bortom all slags humanitet. Det mest sannolika är att dom blåjuger hela vägen till köttdisken och som de flesta vanliga konsumenter, blir bländat av färgerna och blundar för den grusomma verkligheten.

Som alla hemska beteenden människan har lärt sig bli av med, är köttkonsumtion något som måste läras. Utbildning och bildning krävs på alla plan, inte bara för att bärga klotet för våra barnbarn, men också för visa att även humanitet och omsorg kan ligga i evulutionen. Inte bara ny teknologi och utflykter till månen.

La oss hoppas på en förrykande valrörelse i Norge, där djurrätt, laxkoncentrationsläger, humanism och ingen rassister på våran gata, kommer upp i ljuset.

Nu skall vi bara se att överleva ännu en midsommarafton, detta släkt- och familietraumatiska skräckdygn som ställer julafton helt i skuggan.
Thomas Thell
Fotoedit: Kkc


TISDAG 4 JUNI:

Onsdag skall det norska Fremskrittspartiet hålla ett extra landsmöte, i uppstarten av sin valrörelse, där riktningen av "bompengepolitiken" skall fastställas.
Där skall det bestämmas om man skall lämna regeringen om inte trängselskatten tas bort och ersätts med pengar från oljefonden. Och gärna också billigare bensin och diesel.
Som någon kanske vet, så är det uppror i Norge över trängselskatten och avgifterna rundt de större städerna och det har bildats et parti som heter Bompengepartiet, tro det eller ej, som hotar de mer traditionella partierna.

Motståndet mot trängselskatt och all annan skatt, plus ingen flera flyktningar, är det Fremskrittspartiet är byggd upp omkring, och det de vill vara bäst på. Så bäst att de tar över makten i kommer, landsting och gärna hela konungariket.
Allt Fremskrittspartiet gör är valrörelse. De tycker illa om att sitta i regering och inte få bestämma nog, så deras mål är en massiv valkampanj som rör upp i hem och stugor och säkrar dom en mer avgörande roll i norsk politik.

Med sig har de alla som finns av de bästa strateger och PR-företag, bakom kulisserna föregår det ett aktivt och noga arbete med att bygga upp trupperna och argumenten.
Vi ser det inte som osannolikt att det är Fremskrittspartiet som har orkestrerad hela "uppröret" och även Bompengepartiet och att det är ett sätt att mäta tempraturen på motståndet och stärka opinionen kring alla skatter och avgifter som finns för bilister.
De flesta norrmän hatar kollektivtransport, då det är gjord bara halvhjärtade försök på att satsa på något så främmande och obekvämt, när man bara kan kasta sig in i sin egen bil. Konstigt nog är det mest i städerna, där det nu är tämligen bra kollektiva alternativ, att motståndet mot dessa färdmedel finns. Oslo, som har storsatsat på bilfria miljö och trängselskatt, är Fremskrittspartiets största hatprojekt, deras våta dröm är att ta över huvudstaden efter det kommande valet.

Fremskrittspartiets Norge är ett land bortom sol och bortom måne.
Där det inte finns vare sig klimakris eller koldioxidutsläpp.
Laxen hoppar och oljen flödar.
Den invandrade arbetskraften skall vara så vit som möjlig och helst bara med några udda, lågmälda muslimer, om det råkar slinga in sådana farliga människor.

Vi gissar att den nuvarande paritledaren, som verkar vara helt slut av att vara finansminister, kommer att avgå snart, möjligen beroende på medisinska orsaker.
In från den blåaste mörka högerskuggan kommer så isdrottningen Sylvi Listhaug, den nya partiledaren, Sylvi, som hon kallas, av alla privatbilister och främlingsrädda.
Hon kommer med alla sina aktiva söndra och härska-politiker, som inte skäms för att vara öppenhjärtiga rasister, med enkla lösningar och populistiska metoder.
Det är som hon vore USA´s presidents tvilligsjäl.

För i Norge ger inte den blåa högern sig med det första, fram till Stortingsvalet 2021 kommer det satsas allt vad rämmar och tyg kan hålla, för att komma ur den pinsamma klämman de hamnat i, under Erna Solbergs ledning.

Inte att vi bryr oss mycket, bara säger.
Men från vänster växer ett riktigt vänsterparti, RØDT, som en irriterande lus på den blanka, norska laxen.
Ännu är inte Norge förlorad.

Om man bara har lite hopp och tålamod.
Thomas Thell 


maila redaktionen
MAIL TILL LEDARSIDAN


Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden. Futuresound of Jemtland, Norway, Sweden. Internet e-mail: wordst@papafahr.com Design by Futuresound of Jemtland Graphics by Multimedia Arthouse Copyright © 2005